Trucuri pentru fotografiile outdoor pe care le faci cu smartphone-ul
Camerele de pe smartphone-uri devin din ce în ce mai bune cu fiecare lansare. Iar cu noile dotări și numărul din ce în mai mare de megapixeli, ele devin companionul perfect, chiar și pentru fotografiile outdoor. Nu au aceeași înaltă rezoluție precum camerele profesionale, dar sunt mai ușor de utilizat, datorită funcțiilor multiple, accesului la aplicații și portabilității.
Ca să treci la nivelul următor cu fotografiile tale outdoor, am pregătit pentru tine câteva trucuri simple:
Curăță lentilele
Smartphone-ul acumulează praf foarte ușor în timpul utilizării zilnice. Când vrei să faci fotografii, ai grijă ca lentilele să fie curate, pentru ca imaginile să nu fie distorsionate, urâte sau încețoșate. Curățarea nu ai decât câteva secunde. Folosește un șervețel pentru ochelari, pentru a îndepărta cu grijă orice fir de praf sau amprentă de pe lentila smartphone-ului.
Folosește accesorii pentru cameră
Camera de pe smartphone nu este la fel de puternică precum o cameră digitală de sine stătătoare, dar sunt câteva accessorii care te pot ajuta să fotografiezi mai ușor și să obții rezultate mai bune.
Evită folosirea zoom-ului
Smartphone-ul are în mod obișnuit lentile cu distanță focală fixă, ceea ce înseamnă că nu permit realizarea zoom-ului optic pentru a prinde o anumită scenă sau subiect. În loc de asta, camera smartphone-ului folosește zoom-ul digital pentru mărirea fotografiilor, ceea ce diminuează calitatea imaginilor.
Pentru a evita acele fotografii neclare, de rezoluție slabă, cea mai bună alternativă este metoda clasică —un pas în spate. Astfel vei putea menține calitatea originală a imaginii. Dacă vrei neapărat o imagine de aproape, o poți tăia mai târziu cu un program bun de editare.
Ține camera nemișcată
Este foarte important, mai ales în condiții de iluminare scăzută, care în mod normal îi dictează camerei să închidă lentila mai lent, pentru a prinde imagini mai luminoase, cu o bună expunere, ceea ce crește riscul de a obține o imagine neclară.
Minimizarea sau eliminarea mișcării camerei se poate face prin menținerea poziției fixe, în mână sau folosind un trepied. Mai bine apeși pe butonul lateral pentru fotografiere, decât pe cel de pe ecran, care presupune mai multă mișcare.
Renunță la flash
Chiar și profesioniștii descurajează folosirea flash-ului. Asta pentru că sursa de lumină integrată are acoperire limitată, astfel încât vei obține fie o imagine prea întunecată fie nesatisfăcătoare datorită luminii directe, dure. Vei obține rezultate mult mai bune folosind o sursă de lumină externă.
Menține linia orizontului dreaptă
Uneori, o fotografie bună presupune o încadrare bună. Când fotografiezi peisaje, ia-ți câteva secunde să reglezi camera până când linia orizontului apare dreaptă în cameră.
Fotografiază în modul HDR
Fotografiile outdoor sunt motivul perfect să utilizezi modul HDR din aplicația camerei tale. Este foarte util pentru fotografierea cu contrast mare, sub lumina puternică a soarelui, care de obicei determină o expunere inegală, cu detalii exagerate sau ascunse în zone mai umbrite.
Când modul HDR este activat, camera poate captura imagini multiple într-o succesiune rapidă și suprapune cele mai bune părți într-o singură fotografie. Ea salvează și imagini non-HDR, astfel încât poți folosi și imaginile originale în caz că cea HDR arată prea bine făcută sau exagerată.
Include detalii interesante
Fie că folosești un smartphone sau o cameră profesională, fii atent la toate elementele pe care le incluzi în fotografie. Poți să incluzi detalii suplimentare, precum pomi sau nori, pentru fotografiile de peisaj. De asemenea, adu în prim-plan elemente interesante precum o frunză sau o rocă mai texturată, adăugând context și interes imaginii de ansamblu.
Ai grijă la razele solare
Smartphone-urile nu au capac pentru lentile, astfel încât este foarte ușor ca imaginea să sufere din cauza razelor solare sau alte surse de lumină strălucitoare. Ține-le în imediata apropiere a cadrului poate crea pete netractive care se pot împrăștia pe toată imaginea, ditrugându-i culoarea și contrastul. Totul devine și mai problematic când ești pe modul auto și lumina soarelui întunecă restul imaginii.
Ai în vedere compoziția
Profesioniștii spun întodeauna că anumite reguli de compoziție trebuie respectate pentru a obține imagini atractive și echilibrate. Dar acestea sunt doar niște regului. Fotografia, ca artă, încurajează aventura și creativitatea, dar și încalcarea unor reguli atunci când situația o cere.
.Fii liber în a determina dacă fotografia ta își îndeplinește sau nu scopul. Experimentează, până vei găsi compoziția bună pentru tine.
Adaugă dimensiune imaginii
Pentru a arăta grandoarea unei scene, include elemente secundare—o persoană, un animal, un copac, sau orice altă structură—în cadru. Aceasta permite compararea dimensiunilor și adaugă scară imaginii.