Scurt ghid despre tipurile de laptopuri

Șansele ca tu să citești acest articol de pe un laptop sunt foarte mari. Laptop-urile sunt incredibil de răspândite și vin în toate formele și dimensiunile. În acest articol am făcut o trecere în revistă a celor mai populare variații ale celui mai modern instrument de lucru.

Producătorii de laptop-uri le inovează și le îmbunătățesc regulat, stabilesc noi standarde în materie de design, astfel încât lista poate deveni incompletă chiar din momentul în care a fost publicată.

Notebook

Dacă cineva îți cere să te gândești la un laptop, te vei gândi imediat și fără niciun dubiu la un notebook. Notebook-urile sunt de departe cele mai răspândite tipuri de laptop, care echilibrează cel mai bine puterea de calcul cu portabilitatea. Ele au capacitate de stocare internă ridicată, sunt dotate cu ecran, tastatură, porturi pentru intrare și ieșire. Notebook-urile variază de la unele foarte ieftine, modele entry-level, până la cele extrem de performante, pe care se pot juca cele mai complexe jocuri. Indiferent de puterea de calcul, ele însumează cele mai comune caracteristici asociate unui laptop.

Chromebook/ Netbook

Tradițional, computerele au capacitate de stocare internă. Aceasta poate fi de tipul SSD ( Solid State Drive ) sau HDD (Hard Disk Drive), în funcție de tipul de computer. Netbook-urile – cunoscute mai ales sub numele de Chromebook – au eliminat complet stocarea internă. În schimb, ele folosesc ubicuitatea internetului pentru a conferi putere de procesare la doar o fracțiune din costul și greutatea unui laptop tradițional. În plus, toate datele sunt stocate în cloud, ceea ce face, din păcate, imposibilă utilizarea lor fără un semnal de internet wireless. Cu toate acestea, netbook-urile au devenit foarte populare datorită prețului scăzut și greutății lor reduse.

Ultrabook

‘Ultrabook’ este un termen care aparține Intel, unul dintre cei mai mari producători de chip-uri, și descrie un laptop ultra-subțire, cu abilități puternice de procesare. Deși inspirat de MacBook Air, toate ultrabook-urile sunt gândite pentru a rula Windows sau Linux ca sisteme de operare. Ultrabook-urile sunt extrem de performante, însă producătorii au fost nevoiți să renunțe la unele dotări pentru a le menține atât de subțiri. De exemplu, de obicei un ultrabook nu incorporează cititoare de CD-uri și nu au multe porturi de intrare sau ieșire. Ele sunt relativ costisitoare, însă calitățile le fac extrem de dezirabile.

MacBook

Apple a fost unul dintre pionerii în producția de laptop-uri. În 1991, el a lansat PowerBook 100 – practic unul dintre primele computere portabile lansate pe piață. În timp, Apple și-a redenumit linia de laptop-uri ca MacBook. Deși MacBook-urile nu sunt foarte accesibile ca preț, au un succes foarte mare, mai ales datorită aplicațiilor creative cu care sunt dotate, precum cele pentru producția de muzică și design grafic design. Ele servesc foarte bine celor care vor să ruleze programe ca Protools sau Photoshop.

Laptopurile convertibile

Laptopurile convertibile profită de tehnologia dezvoltată pentru tablete. Esențial, ele pot fi convertite din laptopuri aproape complete în tablete, iar asta în doar câteva secunde. Această caracteristică este foarte utilă pentru prezentări sau vizionări. Laptopurile convertibile nu sunt însă foarte puternice și nu sunt foarte recomandate pentru muncă creativă și nici pentru jocuri.

You may also like...