Renunțarea la smartphone nu împiedică distragerea atenției, conform unui studiu
Un studiu publicat în Marea Britanie arată că persoane aflate în mediul de lucru obișnuit, chiar dacă îți țin smartphone-ul departe, ajung să fie distrași de laptop.
Cercetătorii susțin că nu device-ul în sine este cel care ne distrage, ci modul în care ne-am obișnuit să-l verificăm în mod constant. Pentru reducerea gradului de distragere digitală, experții spun că ar trebui să ne schimbăm modul în care folosim toate echipamentele.
Cu toate ping-urile și sunetele notificărilor, ne-am putea gândi că smartphone-urile sunt responsabile pentru faptul că ne distrag atenția în mod constant. Dar e posibil ca problema să nu fie legată direct de echipamente, ci mai degrabă de utilizatori.
Conform unui studiu publicat recent în revista Frontiers in Computer Science, se arată faptul că persoanele tind să găsească un alt mod de distragere a atenției în lipsa smartphone-ului.
„Dacă scopul nostru ar fi să petrecem mai puțin în social media, ținerea deoparte a telefonului atunci când avem la îndemână un computer, o tabletă sau orice alt echipament electronic, nu ajută la nimic” spune Maxi Heitmeyer, psiholog social la London School of Economics și unul dintre autorii studiului.
Timp de zece ani, cercetările lui Heitmeyer au presupus utilizarea camerelor pentru înregistrarea modului exact în care persoanele interacționează cu echipamentele digitale.
El descoperise anterior că oamentii tind să-și verifice telefonul, chiar dacă nu au nicio notificare. „Se pare că în 89% din timp persoanele își verifică telefonul fără să fi avut nicio notificare sau sunet” spune el.
În acest studiu mai recent, el a decis să testeze ce se întâmplă dacă telefonul nu este la îndemână- suficient de departe ca să nu îl poți verifica fără să te ridici. El a filmat astfel 22 de tineri, studenți sau alte persoane care lucrează cu informații- în timp ce utilizau un laptop și un smartphone stând la un birou.
Jumătate din timp, telefonul a fost lăsat la distanță. Deloc surprinzător, Heitmeyer a descoperit că utilizatorii au stat mai puțin pe telefon dacă nu puteau să-l ia direct. Cu toate acestea, timpul pe care l-ar fi petrecut pe telefon l-au petrecut tot pe social media, dar de pe laptop.
Heitmeyer evidențiază faptul că aplicațiile de pe smartphone practic ne antrenează creierul pentru a fi distras. „Problema nu este device-ul … este în cea mai mare parte obiceiul pe care oamenii și l-au format de a-l verifica. În loc să-și ia o pauză pentru un snack sau pentru a vorbi cu colegii, oamenii intră practic în plasa navigării pe social media și a monetizării atenției.”
Cu toate că studiul ar avea nevoie să fie replicat pentru diverse populații, experți neimplicați în această cercetare sunt de acord că creierul este format de numeroasele aplicații, care se luptă pentru atenția noastră.
„Creierul este antrenat să participe la activități cu durată foarte limitată … și mai puțin să se concentreze asupra unui singur lucru” spune Michoel Moshel, PhD în nueropsihologie clinică la Macquarie University.
„Când lăsăm telefonul deoparte … ni se pare dificil să ne îndreptăm atenția asupra a altceva la fel cum o facem când îl avem la îndemână.”
Odată ce suntem antrenați de notificări să verificăm telefonul în mod constant, nu mai avem nevoie de ele ca să continuăm acest obicei, conform Mark Williams, om de știință de la Macquarie University. El mai precizează faptul că persoanele din studiul lui Heitmeyer folosesc laptopul în locul telefonului pentru a se distrage, atunci când acesta este mai greu accesibil.
„Echipamentele ne dau aceleași experiențe, deci este nevoie să ne schimbăm modul în care le folosim.”
Problema distragerii nelimitate
Abilitatea noastră de a acorda atenție pentru un anumit interval de timp este importantă pentru toate funcțiile cognitive, inclusiv pentru memorie.
Cu cât mai mult suntem distrași, cu atât mai puțin timp avem să asimilăm o informație. La fiecare distragere pierdem aproximativ 90 de secunde.
Parțial, acest fapt se datorează capacității noastre limitate de concentrare la lucru. Dacă nu ne concentrăm suficient de mult pe ceva, memoria de lucru se șterge înainte de a avea timp să-l proceseze și să-l stocheze în memoria de lungă durată.
Conform lui Williams, aceasta se aseamănă nevoii de a reciti pasajul unei cărți după o întrerupere. „Pentru că ne transferăm constant atenția de la un lucru la altul … nu acumulăm suficient de multe informații.”
Heitmeyer subliniază totuși faptul că echipamentele digitale precum smartphone-ul ne ajută să ne menținem conectați, delectați și organizați.
„Evident, oricând mintea este liberă pentru o secundă, te gândești la acel echipament din buzunar care pare să-ți ofere soluția la orice. Din păcate … acest adevăr este folosit în mod abuziv de cei care caută să atragă atenția.”