Poți rezista o zi fără telefonul tău?
Te simți pierdut(ă) dacă nu ai telefonul aproape? Ei bine, află că nu ești singurul/singura!
Dependența de telefon începe să îngrijoreze din ce în mai mult, pe măsură ce acesta ocupă un loc din ce în mai mare în viețile noastre. Cercetările arată că cei mai obsedați dintre noi ating telefonul de până la 5,427 ori pe zi.
În medie însă, atingem telefonul de aproximativ 2,617 ori pe zi. Este greu de stabilit un echilibru între interacțiunile necesare pentru a fi conectat în md constant cu lumea și modul în care te distrage telefonul de la viața reală.
Alte cercetări bazate pe experiența utilizatorilor arată că inabilitatea de a ne deconecta generează frustrări, iar notificările din social media, email-uri și alte aplicații generează chiar o senzație de obligativitate în a le citi.
În încercarea de a-și contracara propriul rol în a ne ține cu fața lipită de ecran, Google a lansat o serie de experimente de ‘Digital Wellbeing’, promovând un echilibru mai bun între viețile noaste online și offline. Fiecare experiment se centrează pe un anumit tip de comportament, oferind ajutor pentru îmbunătățirea vieții digitale și găsirea celui mai bun echilibru.
Unul dintre aceste experimente include și un ceas, care memorează de câte ori ți-ai deschis telefonul, o aplicație care aduce împreună prietenii și familia, un filtru care te oprește să utilizezi doar aplicațiile esențiale.
Unul dintre cele mai noi dintre aceste proiecte încearcă o metodă mai tactilă de renunțare la obiceiul de a-ți atinge și consulta telefonul, pentru că separarea de telefon poate conduce la panică și stress, fenomen denumit de cerecetători “nomofobie”. Astfel, aplicațiile pot fi printate, ca de exemplu listele de activități, starea vremii, etc. Ba chiar îți poți printa o mică listă cu toate informațiile de care ai putea nevoie în cazul în care se întâmplă să rămâi fără telefon, indiferent de motiv.
În timpul detoxificării digitale, îți poți selecta și printa informații precum calendare, numere de telefon sau hărți, tot ce consideri că este important pentru tine.
Toate acestea pentru a diminua impactul negativ pe care telefonul îl are asupra vieților noastre. Tu de câte ori îți verifici telefonul într-o zi?