Mituri spulberate despre durata de viață a bateriei laptopului

Despre bateriile de laptop există numeroase mituri, unele adevărate, însă cele mai multe deloc legitime. Aceste mituri afectează modul în care oamenii își folosesc laptopurile și cauzează confuzie asupra unora dintre practici.

La fel ca și în cazul bateriilor telefoanelor, miturile legate de bateriile de laptop sunt de genul: ar trebui să scot alimentarea dacă bateria este plină, supraîncărcarea este periculoasă sau laptopul ar trebui încărcat imediat ce este scos din cutie.

Aceste mituri și altele asemenea ar trebui clarificate o dată pentru totdeauna, iar toată lumea ar trebui să știe cu siguranță cum este cel mai bine să utilizăm și să avem grijă de un laptop și de bateria lui.

Mitul nr. 1: Dacă nu deconectezi alimentarea după ce s-a încărcat la maxim bateria, laptopul se va strica

Acesta este unul dintre cele mai comune mituri privitoare la bateriile de laptop, care circulă de mult timp și pune problema dacă este bine sau nu să deconectăm alimentarea după ce bateria s-a încărcat.

Adevărul este că aceasta nu este o problemă, mai ales în cazul laptopurilor cu baterie litiu-ion. Nedeconectarea alimentării laptopului după ce bateria s-a încărcat complet nu defectează laptopul. Supraîncărcarea poate apărea doar dacă sistemul de încărcare funcționează defectuos.

Un sfat, totuși: laptopul trebuie ținut într-un mediu răcoros, pentru a evita supraîncălzirea bateriei.

Mitul nr. 2: Laptopul trebuie pus la încărcat imediat după ce a fost scos din cutie

Poate ai auzit că, atunci când îți cumperi un laptop nou, trebuie să-l pui la încărcat imediat. Acest lucru este adevărat doar pentru laptopurile vechi, cu baterie pe bază de nichel, fabricate în anii 2000.

Pentru laptopurile cu baterie litiu-ion, totuși, încărcarea imediat după ce a fost scos din cutie nu este neapărat necesară. Aceste tipuri de baterii sunt concepute în așa fel încât laptopul poate fi deschis atunci când este scos din cutie.

Este totuși o practică bună să-ți încarci laptopul atunci când îl utilizezi prima oară, pentru o mai bună calibrare.

Mitul nr. 3: Durata de viață a bateriei declarată de producător este reală

Fiecare producător de laptopuri declară o anumită durată de viață a bateriei pentru fiecare device. Cu toate acestea, respectivele date nu sunt neapărat precise.

Durata de viață a bateriei declarată de producător se referă la anumite condiții specifice, care pot fi cu totul diferite de cele în care utilizăm noi laptopul.

Testele rulate pentru determinarea duratei de viață a bateriei sunt făcute în condiții de funcționare la minim. Aceasta înseamnă că, în timpul testul, nu sunt deschise website-uri, laptopul nu este conectat la WiFi iar luminozitatea ecranul este redusă la 20%.

You may also like...