Mărește durata de viață a laptopului tău cu aceste trucuri
Află cum poți mări durata de viață a laptopului tău, ca să nu fii nevoit deocamdată să cumperi altul nou!
Suntem la începutul unui an, iar unele dintre rezoluțiile pe care ți le-ai propus este să faci mai multe exerciții fizice și să fii mai organizat decât oricând. De ce nu ai adăuga pe listă și să ai ceva mai multă grijă de laptopul tău, mai ales dacă nu plănuiești să cheltui deocamdată un buget destul de măricel pe un laptop nou. Pentru că, da, sunt multe lucruri pe care le poți face în această direcție!
Longevitatea laptopului este la fel ca cea a omului. Parte ține de comportamentul responsabil, parte ține de genetică și parte de noroc. Nu există nicio garanție că, indiferent de ceea ce faci, sistemul tău nu va ceda până la urmă. Oricum va trebui să-l înlocuiești mai devreme sau mai târziu, pentru că tehnologia evoluează iar laptopul se va degrada moral, dar de ce să nu faci asta atunci când vrei tu și nu de nevoie?
Pregătește-te mai întâi
Prima pe listă ar trebui să fie salvarea datelor. Cu cât laptopul este mai vechi cu atât mai multe informații de neînlocuit s-au adunat pe el. Și sunt șanse mari să le pierzi, într-un fel sau altul. Așa că, înainte de orice altceva, chiar și înainte de a-l curăța, salvează datele de pe el. Există o regulă nescrisă, conform căreia dacă nu faci nimic ca să-ți salvezi datele, cel mai probabil le vei pierde. Pentru că așa funcționează universul.
Ai grijă de laptop
Asta nu înseamnă că trebuie să-i cânți înainte de culcare, ci să ai grijă unde îl ții, în ce condiții, cine poate avea acces la el. Iată câteva dintre cele mai simple practici:
- Nu lăsa laptopul în plin soare
- Ține-l la distanță de animale și copii
- Nu lăsa laptopul pe marginea unui birou sau a unei canapele.
- Nu mânca atunci când lucrezi la laptop sau în jurul lui
- Spală sau dezinfectează mâinele înainte de a utiliza laptopul, pentru a miniza transferul de murdărie sau grăsimi. Acestea se acumulează în timp.
- Dacă îl folosești rar, ține-l într-o zonă cât mai ferită de praf
- Când este în standby, nu-l acoperi cu nimic, lasă aerul să pătrundă
- Nu-l lăsa la încărcat 24/7. Nu toate laptopurile pot avea probleme din cauza asta, însă este bine ca periodic să mai stea și pe baterie.
- Nu fuma în jurul laptopului
- Verifică periodic cablurile, mai ales dacă ai animale de companie. Un cablu înțepat îți poate ruina laptopul.
Curăță-l
Este ușori să ignori simpla întreținere, mai ales dacă îl folosești zilnic. După un timp, nici nu mai observi murdăria. De aceea trebuie să acorzi timp din când în când pentru a curăța tastele, touchpad-ul, speaker-ele, balamalele, porturile, ventilatoarele și ecranul. Touchscreen-ul murdar devine mai puțin responsive.
Menține-l bine organizat
Din când în când, treci pri aplicații și fișiere, programe și servicii care rulează la startup, și renunță la tot ceea ce nu folosești. Astfel, se mai reduce puțin din cantitatea de căldură generată de o activitate inutilă a procesorului, laptopul devine mai rapid, bateria te ține mai mult și ai mai mult loc pentru aplicații noi. Îți vei da probabil seama că nu ai nevoie neapărat de mai multă memorie. Un meniu de start mai curat îmbunătățește performanța laptopului.
Poate e nevoie chiar să instalezi un sistem de operare mai nou. Este ceva mai dificil să faci asta, dar rezultatul poate fi încântător în ceea ce privește performanța. Schimbarea setărilor de software poate face o mare diferență și în ceea ce provește durata de viață a bateriei.
Accesorizează-l
Accesoriile precum o tastatură externă, mouse sau monitor – chiar și foarte ieftine – pot mări durata de viață a componentelor interne. Mai ales dacă folosește laptopul în mai multe locații, accesoriile externe fixe îți pot fi de mare ajutor.
Upgradează-l
Acesta este probabil unul dintre ultimii pași, și cel mai costisitor, însă îmbunătățirele mici, incrementale, pot face o mare diferență. Dacă laptopul tău suportă mai multă memorie sau spațiu de stocare, ai putea încerca să pui unele mai mari. Altfel, mai există soluția spațiilor de stocare externe sau upload-ul datelor în cloud.