DreamNA, primul proiect neuro-VR din Europa de Est, primește input creativ din partea industriei dezvoltatoare de jocuri video locale
DreamNA, primul proiect neuro-VR din Europa de Est, inițiat de Ioana Mischie și care va fi lansat în prima jumătate a anului 2022, caută vise pe care să le redea în realitatea virtuală. Proiectul este susținut de asociația Arden, prin studioul de game development românesc Amber. DreamNA este o experiență interactivă inovatoare de realitate virtuală gândită ca o călătorie senzorială în lumea subconștientului oniric uman.
Premiza conceptuală a DreamNA constă în realizarea unei arhive a celor mai expresive vise umane, care vor putea fi accesate și explorate utilizând realitatea virtuală. Studiile arată că majoritatea oamenilor cu vârsta de peste 1 an visează de 4-6 ori pe noapte pe parcursul unui ciclu de somn, dar uită între 95% și 99% dintre vise, ceea ce face ca acestea să se piardă, ca și când n-ar fi existat. De aceea, DreamNA reprezintă o platformă care poate arhiva visele oamenilor sub forma unei librării de vise imersive, redându-le în VR celor care vor să le experimenteze.
În misiunea sa de a promova programe dedicate comunităților creative, talentul din spatele industriei autohtone dezvoltatoare de jocuri video și să sprijine grupurile sociale vulnerabile, asociația Arden colaborează în acest proiect cu ajutorul specialiștilor din Amber, cel mai mare studio dezvoltator de jocuri video independent românesc. Mentori și adviseri din Amber au ghidat echipa de dezvoltare a proiectului: Ionuț Gabriel Solomon (creative director) a contribuit la introducerea unor elemente de game design în structura viselor, Alexandru Baia (tech art) a oferit consultanță în transpunerea elementelor vizuale din 3DMax în Unreal, în timp ce Rachael Newport (Amber Mexic) a sprijinit partea de user experience.
Deși DreamNA este un proiect artistic, acesta poate fi dezvoltat în timp pentru a servi unui scop terapeutic, pentru cei curioși să pășească în acest univers intim, dar în special pentru persoanele care suferă de afecțiuni neuronale. Conform unui studiu lansat de Neuro-Oncology în 2016, pacienții care suferă de tumori cerebrale își pot pierde complet abilitatea de a visa. Cu ajutorul unui proiect precum DreamNA, pacienții ar putea experimenta visele cu ajutorul realității virtuale.
“Îmbinând tehnologia și empatia umană, putem să venim în sprijinul celor care sunt mai puțin norocoși. Deși este încă în stadiul de experiment conceptual, DreamNA propune umanizarea tehnologiei și ajutorarea celor care nu au experimentat lumea visului. Aceste aspecte care fac parte și din ADN-ul Arden, ne-au adus împreună pentru realizarea unei experiențe artistice cu rol terapeutic.”, a precizat Andra Beldean, co-fondator Arden România.
În prezent, primul vis este în curs de finalizare, iar echipa caută experiențe onirice pentru următoarele etape ale proiectului. În acest scop, oricine dorește să-și împărtășească visele marcante sau recurente, poate să o facă prin completarea unui formular în librăria virtuală. Participanții ai căror vise vor fi selectate pentru a fi adaptate în VR, vor fi creditați în cadrul proiectului. Formularul poate fi completat până pe data de 20 decembrie 2021.