Dotările pe care vei dori să le aibă pe viitor smartphone-ul tău
Smartphone-urile nu și-au atins maximul. Încă mai este loc de îmbunătățiri. Vrei să știi ce dotări ar mai putea avea în viitor?
De la iconicul Nokia 3310 din anii 2000, până la noul Galaxy S22 Ultra de anul acesta, smartphone-urile au parcurs un drum lung. Cu toate acestea, ce e mai bun abia de acum urmează.
Baterie cu grafen
Dacă este ceva de care ne plângem cu toții, aceasta este durata de viață a bateriei. Chiar dacă avem la telefon o baterie de 5000mAh, aceasta este tot lithium-ion, ceea ce înseamnă că se va degrada în timp, aproximativ 3 ani, până la punctul în care va cauza probleme.
Prin comparație, grafenul este un material mult mai bun pentru baterii deoarece este mai ușor, mai solid, mai flexibil, mai conductiv, și are o capacitate mai mare. Aceasta înseamnă telefoane mai subțiri, durată de viață mai lungă a bateriei, încărcare mai rapidă, degradare mai lentă și mai puțină supraîncălzire.
Deocamdată nu au apărut telefoanele cu baterie din grafen, dar se știe că Samsung lucrează deja la asta.
Cameră sub-ecran îmbunătățită
Deja am văzut la multe smartphone-uri camere sub-ecran (Galaxy Z Fold 3, ZTE Axon 30, Xiaomi Mix 4) însă tehnologia nu este încă suficient de bună pentru a fi implementată la modelele de top.
Momentan, fotografiile ies bune în condiții ideale de lumină, însă la lumină scăzută, calitatea imaginilor scade rapid. Pentru a contracara această limitare, se folosesc algoritmi agresivi de procesare, dar ultra-procesarea se cam vede.
Ecran cu adevărat fără ramă
Telefoanele de gamă medie încă mai au rame destul de groase. Soluția la această problemă există, însă este prea costisitoare momentan, pentru a putea fi aplicată pe scară largă.
Apple a lansat încă din 2017 telefoane cu aspect aproape fără ramă. Aproape. Iar smartphone-urile cu Android încă mai au mult de lucru în această direcție.
Încărcare wireless prin aer
Deocamdată, încărcarea wireless nu este chiar ceea ce s-a dorit. Scopul prinicpal este să ne eliberăm de grija pentru încărcarea bateriei. Încărcarea wireless pe care o avem astăzi presupune să ținem telefonul într-un anume loc (docul de încărcare). Când ai ridicat telefonul de acolo, încărcarea se oprește. Ideal ar fi ca telefonul să se încarce fără să trtebyiască săl-l mutăm într-un anume loc.
Unele companii, inclusiv Xiaomi și Motorola, și-au demonstrat puterea în ceea ce privește adevărata încărcare wireless, însă tehnologia mai are mult până să devină universal valabilă. Combinat cu bateria din grafen, nu o să mai fie absolut nicio problemă legată de baterie.
Mai puține aplicații preinstalate
În special telefoanele ieftine cu Android au numeroase aplicații inutile preinstalate, care ocupă spațiul și rulează în background consumând bateria. Acceptând aceste aplicații, producătorul mai poate reduce prețul la hardware, ceea ce înseamnă vânzăr mai mari. Acest lucru este oarecum tolerabil atunci când cumperi un telefon ieftin, însă nu ar trebui să se întâmple la cele de gamă medie sau de vârf.
Amprentă de carbon redusă
Când vorbim despre tehnologie, este imposibil să nu menționăm și efectele ei adverse asupra mediului. În prezent, numeroși giganți și-au propus ca misiune reducerea amprentei de carbon, utilizând materiale reciclate în producție și regândind sistemul de aprovizionare. Deși este o inițiativă foarte bună, nu este suficient.
Pe lângă materialele reciclate, ar trebui ca telefoanele să fie mai ușor de reparat și să ofere mai mult suport pentru update-ul sistemului de operare. De exemplu, Samsung oferă acum 4 ani de suport software pentru modelele din 2021 și 2022, ceea ce este un pas în direcția bună, însă Apple nu oferă același lucru pentru device-urile sale.
Smartphone-urile moderne sunt deja destul de puternice pentru a trebui să le înlocuim mai devreme de trei ani. De cele mai multe ori le înlocuim datorită bateriei. Poate ar fi bine să putem înlocui doar bateria, fără să simțin nevoia unui telefon nou. Ar fi și aceasta o metodă de minimizare a amprentei de carbon.