Cum poți crește viteza smartphone-ului tău? Câteva trucuri utile.
Smartphone-urile cu Android sunt din ce în mai rapide în fiecare an. Chipset-urile evoluează constant, apar mereu noi arhitecturi, noi eficiențe energetice. Deasemenea, Google a încercat să facă Android-ul mai curat și mai rapid cu fiecare versiune.
Cu toate acestea, device-urile cu Android nu-și mențin performanța o perioadă prea lungă de timp. După ce instalezi aplicații, jocuri, iar cache-ul se umple, inevitabilul se produce. Telefonul devine mai lent iar performanța îi este afectată. De cele mai de vârf smartphone-uri până la cea mai de jos gamă, performanța se degradează în timp. Cu aceste trucuri, însă, poți reuși să menții performanța la un nivel ridicat.
Aceste trucuri nu fac magie, nu vor transforma device-ul tău în unul de top. Totuși, ele te vor ajuta să îl readuci la performanța pe care o avea atunci când l-ai scos din cutie. Telefonul tău va deveni mai stabil, și va lucra mai bine.
Unele trucuri sunt chiar de bază, dar chiar și așa, nu toți utilizatorii de Android le știu. Mai sunt și unele care te pot ajuta să-ți treci smartphone-ul la un nou nivel sau chiar să reînvii un telefon cu o versiune de Android depășită.
1 – ELIBEREAZĂ SPAȚIUL DE STOCARE
Unul dintre trucurile cele mai de bază presupune menținerea spațiului de stocare cu o cantitate decentă de “spațiu liber”. Probabil te întrebi “de ce trebuie să salvez spațiul pe un dispozitiv pe care l-am cumpărat ca să-l folosesc?” Ei bine, atât computerele cât și smartphone-urile au nevoie de un spațiu liber și tot timpul trebuie să ții cont de asta. Dacă ajungi la limita capacității tale de stocare, rezultatul poate consta în încetiniri și comportamente enervante. Desigur, lipsa spațiului necesar poate fi o problemă uriașă pentru unele aplicații, precum cele de social media, care nu au suficient loc pentru stoca și a primi mesaje, video-uri și fișiere.
Procesul este simplu. Mergi la Settings >> Storage pe smartphone-ul tău și verifică ce spațiu liber ai. Utilizatorii de Samsung trebuie să meargă la “Device Care” pentru a găsi setările de stocare. Desigur, poți folosi și opțiunea de căutare pe smartphone-ul tău. Scopul este să eviți să folosești mai mult de 80% din capacitatea internă de stocare. Poți șterge fișierele junk sau la poți transfera pe microSD carduri, atât timp cât device-ul tău le suportă. Alternativa este să salvezi unele fișiere în cloud. Poți să mai ștergi fotografii sau video-uri inutile pentru a mai salva spațiu.
Uneori, memoria este plină și acest lucru nu este legat direct cu numărul de aplicații, ci mai ales cu numărul de fișiere junk. De exemplu, WhatsApp este foarte cunoscut pentru faptul că păstrează tot felul de fișiere junk precum fotografiile sau video-urile din grupuri. Unele versiuni de Android au aplicații de curățare, dar poți găsi multe opțiuni și în Google Play Storage.
Deasemenea, în meniul “Settings” vei găsi și stocarea cache-ului. Dă click pe ea pentru a elibera spațiu și a mișca lucrurile puțin. În Files by Google App există un shortcut către această facilitate. Îți permite să ștergi imaginile duplicat, fișiere mari și alte fișiere media nedorite.
2 – DEZINSTALEAZĂ APLICAȚIILE PE CARE NU LE UTILIZEZI
Poate suna ciudat pentru utilizatorii avansați, însă este o problemă mai comună decât crezi. Se întâmplă adesea să instalezi anumite aplicații, să le utilizezi o singură dată și apoi să le lași, fără vreo intenție de a le mai utiliza vreodată. Nu pare important, dar este recomandată dezinstalarea aplicațiilor pe care nu le utilizezi. Ele îți folosesc spațiul de stocare, și chiar, în unele cazuri, rulează în background chiar dacă nu le folosești. Rulând în background, ele îți descarcă bateria și mănâncă o porție din memoria RAM, generând și un cache nenecesar.
Mergi la Settings >> Apps și vezi ce aplicații nu ai nevoie și le poți dezinstala. Mai sunt și unele lansatoare care oferă o opțiune rapidă de dezinstalare a aplicațiilor, trebuie doar să le tragi în partea de sus a ecranului pentru inconița “Uninstall”.
3 – ADAPTAȚI VITEZA DE ANIMAȚIE A SISTEMULUI
Este un truc mai vechi, dar încă util. Deși mdificare vitezei de animație la un smartphone Android nu este deloc magică, îți poate oferi o perspectivă nouă. Îți va da impresia că sistemul merge mai rapid. În plus, schimbarea animației permite programelor grafice să termine mai rapid. Per ansamblu, este doar un efect “sintetic”, vizual.
4 – REPORNEȘTE-ȚI SMARTPHONE-UL
Este foarte simplu. Uneori, restartarea telefonului mai eliberează memorie RAM și resetează aplicațiile. Este chiar obligatoriu pentru telefoanele cu RAM limitat. SE pot curăța astfel resursele nedorite și chiar reduce scurgerile de memorie. Efectul nu este masiv la un telefon Android nou, cu 8 GB sau chiar 12 GB de RAM, dar dacă folosești o multitudine de servicii (în special cele din Meta) poți beneficia de acest truc.
5 – FOLOSEȘTE APLICAȚII ÎN EDIȚIA LITE
Odată cu Android Go, care este practic versiunea super-low-end de Android pentru smartphone-uri limitate de hardware, au apărut multe alte aplicații Lite. Google are numeroase ediții Lite sau Go ale aplicațiilor. La fel, și aplicațiile Meta au alternative Lite. Și alți dezvoltatori s-au asociat acestui trend, precum Twitter, Spotify sau Skype. Aceasta permite utilizatorilor de smartphone cu Android Go să folosească aceste aplicații fără să sacrifice prea mult performanța.
Desigur, aceste aplicații sunt folositoare și pentru telefoanele moderne. Dacă nu îți place că bateria se consumă prea repede, problemă care însoțește utilizarea de Facebook sau Instagram, poți folosi versiunile Lite ale acestor aplicații. Aceasta înseamnă și sacrificarea unor caracteristici, care nu vor merge la fel ca în versiunea standard, dar versiunile Lite ocupă mai puțin spațiu și au nevoie de mai puțin RAM.
6 – ACTUALIZEAZĂ-ȚI TELEFONUL
Aceasta nu este o sarcină simplă. În principiu, depinde de producător dacă permite rularea de versiuni Android mai noi. De exemplu, numeroși utilizatori așteaptă Android 12 și nu pot face nimic altceva decât să aștepte.
Sunt totuși situații când update-urile sunt disponibile. De aceea trebuie să verifici meniul Software Update în Settings, pentru a vedea dacă există update-uri disponibile pentru smartphone-ul tău. Uneori, updat-ul poate chiar actualiza versiunea de Android.
7 – RESETAREA LA SETĂRILE DIN FABRICĂ
Acesta este primul pas de tipul “hard-level”, pe care trebuie să-l faci daci vrei să simți că ai un telefon nou. După cum sugerează și numele, un Factory Reset va aduce device-ul lal momentul zero. Acesta poate fi un ultim efort pentru ca lucrurile să meargă mai bine.
Va trebui să-ți faci din nou toate setările de personalizare, să te loghezi și să downloadezi aplicațiile din Play Store. Va trebui să re-instalezi aplicațiile și serviciile tale favorite. Rezultatul s-ar putea să nu fie excepțional, mai ales dacă device-ul tău este deja îmbătrânit. dar dacă nu ai posibilitatea de a-ți cumpăra unul nou, ar trebui să încerci.
Deși nu toate “factory resets” șterg toate fișierele, ar fi bine să faci un backup înainte de această procedură. Fiecare producător are propriul Recovery menu, dar în general aceasta se poate realiza prin apăsarea Power + Volume UP până apare ecranul Recover. Folosind butoanele de volum vei putea naviga pentru a găsi opțiunile pentru resetare.
8 – INSTALEAZĂ UN ROM CUSTOM
Desigur, acesta este cel mai avansat pas în utilizarea Android. Instalarea unui ROM Custom nu trebuie luată în considerare la un telefon nou, dar este foarte utilă pentru telefoanele mai vechi, care nu mai beneficiază de suport. Se pot găsi opțiuni prin care să activezi opțiuni, să împrospătezi performanța, ca totul să meargă mai bine.
Pe lângă custom ROM vei avea nevoie și de o custom Recovery. Ambele operațiuni determină pierderea garanției. Dar nu toate device suportă acest proces, instalarea depinde de smartphone și de producător.