Cum poți crește durata de viață a laptopului tău

Fie că vrei să mai aștepți până să îți cumperi un laptop nou, fie că te preocupă problema poluării sau pur și simplu ai altceva mai bun de făcut cu banii, îți dorești ca laptopul tău să te țină cât mai mult.

Durata de viață a unui laptop este la fel ca și în cazul oamenilor. Ea depinde de modul cum este îngrijit, ține și de genetică dar și de noroc. Nu ai nicio garanție că, indiferent cât de mult ai grijă de el, nu se va întâmpla la un moment dat să te lase, să nu-și mai poată îndeplini sarcinile așa cum te-ai obișnuit. Și iarăși se poate întâmpla ca, fără să te preocupe deloc durata lui de viață, să-ți dai seama că au trecut 10 ani și el încă merge bine.

Având în vedere toate acestea, în cazul laptopurilor nu putem face decât să sperăm că totul va fi bine, dar în același timp să ne pregătim pentru ce e mai rău.

Prima problemă care trebuie să ne preocupe este salvarea datelor. Cu cât mai mult timp folosim un laptop, cu atât mai multe fișiere și informații de neînlocuit se acumulează în el. Cu atât mai mult cresc șansele să le pierdem. Așa că, înainte de a curăța laptopul sau de a-l trimite la service, este recomandabil să faci un backup.

Iată câteva practici simple care te pot ajuta să prelungești durata de viață a laptopului tău:

  • Nu-l lăsa în lumina directă a soarelui.
  • Ține-l deoparte de animale și de copii. Dacă trebuie să-l lași nesupravegheat câteva minute, pune-l într-un loc mai puțin accesibil, sau măcar închide-i capacul parțial, astfel încât ecranul și tastatura să fie protejate.
  • Nu-l lăsa pe marginea mesei, canapelei sau fotoliului. Este un obicei bun pentru orice obiect fragil, nu doar pentru laptop.
  • Nu mânca atunci când lucrezi la laptop. Firimiturile pot cădea pe tastatură și se pot strecura în orice spații.
  • Curăță-ți și igienizează-ți mâiniel înainte de a-l folosi, pentru a minima transferul de praf sau grăsimi. Acestea se acumulează în timp.
  • Dacă folosești lapttopul doar din când în când, ține-l într-un spațiu cât mai ferit de praf.
  • Când funcționează sau este în modul sleep, nu-l acoperi cu materiale textile și nu-l ține într-un spatiu care nu permite circulația aerului.
  • Nu-l lăsa permanent la încărcat. În funcție de model, dacă stă tot timpul in priză, s-ar putea să apară probleme cu bateria.
  • Nu fuma în jurul lui. Fumul distruge circuitele electronice.
  • Verifică periodic cablurile, mai ales dacă ai animale de companie.

Curățarea laptopului este primul pas pentru creșterea duratei lui de viață

Este ușor de ignorat, mai ales dacă folosești zilnic laptopul. După un timp, nici nu mai observi cât de murdar este. Recomandat este ca, periodic, să acorzi timp pentru a examina tastele, touchpad-ul, speaker-ele, balamaua, porturile și ecranul. Acestea nu influențează în mod direct durata lui de viață, dar prea multă murdărie s-ar putea nici să nu o mai poți curăța mai târziu și să fii nevoit să-l abandonezi. Foarte importantă este curățarea ventilatoarelor totuși.

Optimizarea laptopului

Din când în când, verifică aplicațiile și fișierele, la fel ca și programele și serviciile care rulează la startup, și șterge sau dezactivează tot ceea ce nu ai nevoie. Va extinde asta durata de viață a laptopului? Nu neapărat, dar cu siguranță îl vei simți ca se mișcă mai rapid, vei reduce o parte din căldura generată de activitatea nenecesară a procesorului și vei îmbunătăți durata de viață a bateriei.

În plus, vei observa că nu mai ai nevoie de memorie sau spațiu suplimentar de stocare.

Este posibil ca, la un moment dat, acest gen de artificii să nu mai aibă efect. În cest moment trebuie să treci la o nouă abordare: reinstează sistemul de operare și ia-o de la zero.

Toate acestea țin de software. Dar cu partea de hardware cum procedăm? Pe lângă upgrade-uri, în ceea ce privește hardware-ul, laptopul este oarecum static. Dar există și aici o serie de soluții. Vezi mai jos câteva exemple:

Accesoriile
Folosirea accesoriilor precum o tastatură externă, mouse sau monitor, poate proteja sau înlocui unele dintre părțile mecanice ale laptopului. .

Upgrade-urile
Acestea presupun costuri mai mari, de aceea sunt probabil opțiunile de luat în considerare în ultimă instanță. Se poate mări memoria internă, capacitatea de stocare, se pot adauga porturi, sau un hard disk mai rapid. Există și opțiunea utilizării unui hard disk extern, sau a unei baterii de rezervă.

În final, dacă ai ajuns la capătuil opțiunilor, iar costurile de îmbunătățire sunt prea mari, poate ar fi idee bună să-ți cumperi un laptop nou. E timpul, nu-i așa?

You may also like...