Cum aleg un laptop pentru copilul meu?
Alegerea unui laptop pentru copii poate fi foarte complicată. Ce culoare să aibă, ce specificații sunt potrivite, cum îmi protejez copilul de pericolele pe care le presupune statul la calculator sau pe internet? Vom încerca să atingem toate aceste aspecte în continuare.
Cât de mare este copilul ?
În primul rând ar trebui, ca părinți, să vă puneți întrebarea dacă este cu adevărat necesar să-i cumpărați un laptop. Poate este mai potrivită o tabletă ? Un preșcolar va lucra mai ușor pe o tabletă, mai ales dacă nu a învățat încă alfabetul. Daca a început școala, un laptop poate fi foarte util în scop didactic, educativ și recreativ.
Copiii din ciclul primar, care au mânuțele mai mici, se vor simți mai bine cu un laptop de dimensiuni reduse, cu un ecran de 11”-13”. Copiii mici au cerințe ușor de îndeplinit, ei vor folosi laptopul pentru activități recreative, jocuri simple, desene animate sau mici cercetări pentru școală. În același timp, laptopul va trebui să fie ușor și rezistent la șocuri.
Copiii mai mari sunt capabili să transporte laptopuri mai grele, vor mai multe de la laptopul lor, au dorința de a juca jocuri mai sofisticate, vor folosi softuri mai complexe.
Cum aleg?
Dacă nu există recomandări sau specificații cerute de școală, pentru un neprofesionist în IT poate fi o sarcină dificilă alegerea unui laptop din multitudinea de oferte. Iată ce trebuie să știți :
Procesorul
Procesorul este cel care rulează aplicațiile instrucțiune cu instrucțiune. Aici are loc magia. Pentru copiii care vor să joace jocuri sofisticate sau să editeze grafică sau video vă recomandăm cel puțin un procesor I5 de la Intel, dacă nu sunt cerințe prea mari, un I3 poate fi o alegere foarte bună. Orice alt procesor mai nou de la Intel sau AMD își vor face treaba cu brio, depinde doar de bugetul alocat achiziției.
Memoria RAM
Memoria RAM este memoria de lucru. Bigger is better! Acum laptopurile vin cu multă memorie și dacă aveți 2GB de RAM, pentru utilizarea obișnuită este mai mult decât suficient. Dacă discutam de aplicații și jocuri complexe, trebuie să luăm în considerare un minimum de 4GB.
Memoria de stocare sau HDD-ul.
HDD este acronimul de la Hard Disk Drive. Acesta are rolul de a stoca informațiile pe suport nonvolatil. Două aspecte importante în alegerea HDD-ului trebuie să luam în considerație : unu – capacitatea și doi – tipul tehnologic.
Din punct de vedere al capacității de stocare, un HDD între 320GB-500GB ar trebui să fie suficient pentru nevoile unui copil.
Din punct de vedere al construcției, veți găsi două tipuri de hard disk-uri: SATA și SSD. Nu e în intenția noastră să vă împuiem capul cu tot felul de sintagme și termeni ciudați. Trebuie să știți doar că un harddisk SSD este o ca memorie RAM foarte mare și care nu se șterge decât dacă vrea utilizatorul. Are avantajul unei viteze foarte mari, dar costurile sunt pe măsură. Puteți să îl luați în considerație pentru copiii care au preocupări de editare video, grafică sau jocuri foarte mari și noi. Pentru copii, în mod uzual, un hard clasic pe SATA este foarte eficient.
Rezistența
Laptopurile vor avea viață grea alături de copiii voștri. Vor suferi, cu siguranță, câteva căzături, vor fi înghesuite în ghiozdan,vor fi spălate cu suc sau apă, vor fi folosite pe post de pernă sau de preș.
Așadar, urmăriți cu atenție materialul din care sunt făcute, dacă sunt realizate cu plastic ordinar, mai bine nu. Nu există un test sau indicator după care să vă luați, așa că mai bine lăsăm la judecata voastră acest aspect.
Preț
Pentru un laptop pentru copii, prețurile variază între 1000 RON și 3000 RON. Cele mai ieftine sunt mai puțin rezistente și se pretează pentru o utilizare mai puțin pretențioasă. Vă recomandăm să căutați ofertele speciale unde aveți șansa să luați un laptop pentru copii foarte bun dar la un preț foarte mic.