Cât de sigură este recunoașterea facială la smartphone? O putem utiliza?
Recunoașterea facială pe echipamentele personale, smartphone-uri sau laptop-uri este destul de comună, însă nu toate implementările sunt la fel. Unele tehnici sunt mai sigure decât altele, iar unele oferă setări suplimentare pentru reducerea șanselor de a fi păcălite.
Recunoașterea facială cu ajutorul camerei
Această tehnică se bazează pe camera frontală a device-ului tău pentru a-ți identifica fața. Orice smartphone Android are inclusă această dotare încă din 2011. Asta a fost înainte ca senzorii de amprentă să fie ceea ce sunt astăzi, principala opțiune de deblocare biometrică.
Metoda este destul de simplă: când activezi prima oară opțiunea, device-ul îți spune să-ți faci o captură a feței, uneori din mai multe unghiuri. Apoi el folosește un algoritm pentru a extrage trăsăturile faciale și le salvează. Din acest moment, ori de cât ori vrei să-ți deblochezi telefonul, imaginea live din fața camerei va fi comparată cu cea stocată.
Acuratețea depinde în principal de algoritmul software folosit, sistemul nefiind perfect. Devine și mai complicat atunci când device-urile țin cont de variabile precum condițiile de iluminare, modificări ale aspectului sau folosirea unor accesorii de genul ochelarilor, bijuteriilor sau a măștilor.
Recunoașterea facială cu ajutorul camerei trebuie să facă un echilibru între acuratețe și viteză. În timp ce Android însuși oferă un API pentru recunoaștere facială, mulți producători au dezvoltat soluții custom, în scopul îmbunătățirii acestei tehnici la capitolul viteză, fără a sacrifica prea mult din acuratețe. Totuși, unele implementări au depășit cumva limitele și pot fi păcălite cu ajutorul unei fotografii.
Recunoaștere facială cu ajutorul razelor infraroșii
Această tehnologie necesită echipamente adiționale, și, la fel ca în cazul camerelor, nu toate soluțiile sunt la fel de eficiente.
Prima metodă presupune realizarea unei fotografii bidimensionale a feței, la fel ca în metoda anterioară, însă în spectrul infraroșu. Principalul avantaj este că fața nu trebuie să fie perfect iluminată, merge și în penumbră. Este și o metodă mai rezistentă la încercările de infiltrare, deoarece camerele cu infraroșu folosesc energia termică sau căldura dintr-o imagine.
În prezent, această tehnologie se găsește doar la cele mai scumpe laptop-uri, sub umbrella Windows Hello. Acesta include prorpiul său laptop Microsoft Surface și alte laptopuri business. Senzorii infraroșii pot detecta trăsăturile chiar și în penumbră, fiind o metodă mai bună decât cea bazată pe camera tradițională.
Apple Face ID, de exemplu, folosește o gamă de senzori pentru a captura o reprezentare tridimensională a feței tale. Face asta folosind o rază puternică de lumină și un projector pentru a proiecta sute de puncte invizibile pe față. Un senzor infraroșu măsoară cum sunt așezate punctele și creează o hartă a profunzimii feței.
Sistemul 3D are două avantaje: poate lucra în întuneric și este semnificativ mai greu de spart. Sistemul 2D detectează doar căldura, în timp ce cel 3D necesită și informații de adâncime.
Care este cel mai bun sistem de recunoaștere facială?
Putem spune cu siguranță că cel bazat pe tehnologia cu infraroșu este mai sigur. Dacă totuși te gândești să folosești sistemul bazat pe cameră, trebuie să ții cont că cei mai mulți producători nu te vor lăsa să folosești o serie de aplicații sensibile.
Pe Android, de exempli, programul de certificare Google Mobile Services necesită minimum de securitate pentru autentificarea biometrică. Astfel, nu te vei putea conecta la Google Pay și la alte aplicații bancare.
Apple Face ID pe de altă parte merge în paralel cu senzorii de amprentă și cu parolele. Îl poți folosi nu doar pentru a-ți debloca dispozitivul, dar și pentru completarea câmpurilor de parolă i pentru autorizarea plăților. Similar, Windows Hello poate fi utilizat pentru deblocarea managerului de parole și pentru a face plăți mai rapide în browsere.
Putem utiliza recunoașterea facială pe smartphone?
Recunoașterea facială cu ajutorul camerei este cea mai rapidă și mai ușoară metodă de deblocare a telefonului, în special dacă doar autentificarea biometrică este valabilă. Este și mai dificil de spart decât parolele tradiționale și PIN-urile. Însă această soluție nu ține în fața hackerilor dedicați.
Implementările bazate pe IR sunt și mai sigure, însă sunt destul de rare în prezent. Înafară de iPhone și iPad Pro, cele mai multe telefoane nu mai includ acești senzori. Ar mai fi câteva exemple de recunoaștere a irisului la Samsung Galaxy S8 și S9, deblocarea facială 3D la Huawei Mate 20 Pro.
În același timp, cursa pentru eliminarea ramelor nu a mai lăsat spațiu pentru senzori suplimentari. Unele device-uri nici nu mai conțin senzori de proximitate ci se bazează pe algoritmi pentru a observa dacă ții telefonul înspre față.
Este totuși posibil ca senzorii IR pentru recunoașterea facială să se întoarcă la un moment dat. Cu senzorii pentru amprentă de sub display și camerele deja pornite de la Galaxy Z Fold 3, este doar o chestiune de timp până când senzorii infraroșu vor primi același tratament.