Cât de mult înseamnă prea mult în utilizarea smartphone-ului?
Încă de la debutul iPhone-ului, în 2007, care a declanșat noua eră a telefonului pe post de computer, utilizarea smartphone-ului pur și simplu a explodat peste tot în lume, fiind estimată la 2.3 miliarde de utilizatori anul trecut. Studiile arată că utilizatorii folosesc telefonul în medie mai mult de cinci ore pe zi, aproape dublu față de 2013. Majoritatea persoanelor folosesc acum dispozitivele mobile pentru a naviga pe web, mai mult decât computerul.
Se pare că iubim smartphone-ul puțin cam prea mult, iar dorința de deconectare începe să se simtă, mai ales în rândul persoanelor care înțeleg că nu este deloc sanătos acest lucru. Apple a anunțat deja lansarea unei aplicații denumită „Report”, care arată cât de mult folosim telefonul și aplicațiile, inclusiv de câte ori punem mâna pe telefon. (Un studiu arată că atingem telefonul mai mult de 2600 de ori într-o zi.)
Mulți dintre noi ne simțim stresați fără telefon, cerecetătorii chiar au un termen pentru asta: nomofobia („no mobile phone phobia”). Deci cât de mult înseamnă prea multă utilizare a smartphone-ului?
O întrebare surprinzător de dificilă. „Dependența de smartphone” nu este deocamdată un diagnostic medical oficial.
CE ÎNSEAMNĂ DEPENDENȚĂ?
Dependența este diferită de obiceiuri sau rutine, înseamnă o repetare care cauzează căderi atunci când te oprești. Poți fi dependent de ceva fără să-ți distrugi viața. Dependența este o boală caracterizată prin consum compulsiv, indiferent de consecințe. Înțelegerea noastră asupra dependențelor comportamentale este însă în continuă evoluție.
CE NE OFERĂ TELEFONUL?
Ne place telefonul pentru că ne oferă ceva, care nu înseamnă doar accesul rapid la internet. Primirea unei notificări ne oferă o mică doză de dopamină, iar noi am învățat să asociem această doză cu plăcerea folosirii smartphone-ului. Poate că scoți telefonul din buzunar de zeci de ori în fiecare oră, doar ca să-ți verifici notificările—chiar dacă știi deja că nu ai nici una.
Nu este deloc neobișnuit ca o persoană să devină atașată de o acțiune (verificarea telefonului) mai mult decât de rezultat (primirea unei notificări). Uneori fumătorii care încearcă să se lase simt nevoia de mesteca ceva și înlocuiesc țigara cu gumă sau cu semințe.
CUM POATE FI DIMINUAT ENTUZIASMUL (PENTRU TELEFON)?
Comunitatea psihiatrică globală nu a declarat încă smartphone-ul o problemă și nimeni nu a murit pentru că a verificat prea des Snapchat-ul. Dar să petreci mai mult de cinci ore pe zi pe telefon este totuși prea mult. Există un ghid pentru asta?
În acest moment nu avem o recomandare privind timpul de utilizare al smartphone-ului, deși cercetătorii lucrează la o scară a dependeței de smartphone. Problema apare atunci când utilizarea smartphone-ului ne afectează negativ viața. Unii cercetători sugerează că Facebook, Instagram și chiar jocurile online, te fac să te simți mai izolat și mai puțin conectat. Cu cât mai mult încerci să umpli un gol stând la telefon, cu atât mai mult tânjești după interacțiune socială.
O metodă care te poate ajuta să vezi dacă smartphone-ul este o problemă pentru tine, este să-ți studiezi reacțiile atunci când nu folosești telefonul. Ce se întâmplă în ziua în care ți-ai uitat telefonul acasă? Ești iritat sau anxios? Te simți izolat de prieteni sau în nesiguranță? Nu te poți concentra la serviciu, școală sau altă activitate dacă nu ai telefonul cu tine?
Chiar dacă smartphone-ul nu generează o dependență adevărată, în sens medical, folosirea lui mai inteligentă, mai sănătoasă, este de dorit. Poți să-ți stabilești un timp de utilizare a telefonului sau să blochezi aplicațiile cu care pierzi prea mult timp. Șterge aplicațiile care te fac să-ți verifici telefonul chiar și atunci când nu ești online, cum ar fi jocurile. Dacă toate astea nu sunt suficiente, poți chiar să renunți la smartphone și să folosești un telefon mai vechi, cât mai simplu posibil.
Probabil o măsură foarte bună este să renunți la telefon din când în când, în zilele de duminică de exemplu. Fă o plimbare în pădure. Meditează. Socializează.