Care sunt dotările de vârf ale unui laptop în 2016?
În fiecare an, producătorii de laptopuri introduc dotări noi, care să încânte cumpărătorii. Unele mai îndrăznețe, altele sunt doar artificii care vor dispărea fără prea mult fast. Anul acesta au apărut procesoare noi, tipuri noi de conectori, precum și capabilități grafice foarte avansate.
Dar nu toate noutățile se vor păstra. Unele sunt de prisos, altele cresc doar greutatea sau prețul laptopului. Înainte de a merge la cumpărături, luați în considerare aceste tendințe, care acum pot părea futuriste, dar care vor deveni standard în viitorul nu foarte îndepărtat.
1. Intel Skylake
Dacă utilizezi un laptop cu o vechime de cinci ani, îmbunătățirile cu care vine Skylake te vor face să-ți dorești un upgrade. Față de un laptop din 2010, Skylake oferă de 2.5 ori mai multă putere de calcul, grafică de 30 de ori mai bună și durată de viață a bateriei de 3 ori mai mare, după cum declară cei de la Intel.
Un alt avantaj al Skylake este că poate alimenta până la trei ecrane cu rezoluție 4K, simultan, la 60fps. Când ești la birou, poți conecta încă două ecrane 4k și obții un sistem multi-monitor foarte atractiv, care înlocuiește cu succes un desktop puternic.
Dacă îți cumperi o tabletă, ea va avea un procesor Skylake Intel Core M. Laptopurile, ultrabook-urile și alte câteva modele convertibile vor fi dotate standard cu un procesor Intel Core i, dar dacă ai nevoie de puterea unei stații de lucru, ia în considerare un Intel quad-core Skylake Core i7.
2. Design-ul convertibil
Laptopurile convertibile, cu ecrane care se pot roti la 360º, permit utilizatorilor să aibă un dispozitiv care se poate transforma cu ușurință în laptop sau tabletă, fără să aibă nevoie de două dispozitive diferite. Modelele convertibile includ Dell Latitude 7275, Samsung Galaxy TabPro S, și HP Pavilion X2 12.
Deși vânzările de tablete continuă sa scadă, convertibilele vor avea cu siguranță succes, mai ales pentru cei care călătoresc mult în interes de afaceri, ca instrumente de lucru ușoare, puternice și foarte productive.
Windows 10 rulează foarte bine pe aceste dispozitive, comutând cu ușurință între modul desktop sau laptop.
3. Thunderbolt si USB-C
Introdus de Apple pe impresionantul său MacBook în 2015, conectorul USB-C a fost adoptat acum și de HP, Dell sau Lenovo, dar care au nevoie de suport Thunderbolt 3.
Portul USB-C cu suport Thunderbolt 3 permite un transfer de date și mai rapid atunci când se utilizează un accesoriu compatibil Thunderbolt. Cea mai mare realizare este că dacă atașezi laptopului tău un monitor prin acest port, el se transformă ca prin minune într-o stație de lucru cu GPU discret.
Este un port versatil, care îți permite să-ți încarci laptopul, să atașezi un monitor extern, să conectezi periferice și accesorii precum tastatură, mouse, HDD extern și imprimantă.
4. Securitate avansată
Cel mai probabil, laptopurile de business în 2016, vor avea posibilitate de autentificare biometrică îmbunătățită. Deja, Windows 10 are suport pentru camera Intel RealSense 3D, care aduce recunoașterea facială ca modalitate de logare.
Dacă ești mai timid, poate că vei prefera cititoarele de amprente îmbunătățite de la modelele noi Dell și HP. Inspirate de scannerele de amprente de la smartphone-uri, aceste laptopuri vă permit să apăsați cu degetul pe un cititor de forma pătrată pentru autentificare.
Mai ușor ca niciodată și mult mai precis.
5. Ecrane: OLED, 4K, și alte rezoluții „Pătrate”
Cu televizoarele HD devenite atât de populare, producătorii de laptopuri au lansat laptopuri cu ecrane 16:9. Astăzi, începem să vedem ecrane cu rezoluție din ce în ce mai mare, ecrane non-16:9, și mai ales ecranul 3:2 promovat de Microsoft Surface Book. Acest raport este foarte natural în modul portret, ercanul nu mai pare așa de îngust și lung. Dar și în modul landscape, ecranul mai înalt devine mult mai productiv, necesită mai puțin scroll vertical.
Începem sa vedem, de asemenea, rezoluții 4K UHD, începând cu laptopurile Toshiba Radius, și continuând cu Acer Aspire Switch 12S, HP Spectre x360 și EliteBook Folio, precum și unele modele de Lenovo ThinkPad.
OLED este de asemenea o alternativă pentru ecranele LCD, oferind un contrast ridicat, culori saturate, negru intens, perfect pentru grafică și video. Deocamdată aceste ecrane se regăsesc pe Alienware 13, Lenovo ThinkPad X1 Yoga, 13-inch HP Spectre x360 și Samsung Galaxy TabPro S.
În concluzie, anul acesta este un moment perfect să-ți cumperi un laptop convertibil, cu porturi USB-C integrate, și mai ales, să-ți alegi un calculator sau un laptop cu Skylake, care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.