Care sunt cele mai importante specificații pentru un smartphone?
Ce trebuie să iei în considerare atunci când îți cumperi un smartphone? Ce specificații hardware sau software sunt mai importante și îi determină performanța? Sunt întrebări cu care se confruntă oricine își dorește un telefon nou.
Într-adevăr, sunt multe cifre și dotări despre care se vorbește — procesorul, capacitatea de stocare sau multitudinea de megapixeli — dar care sunt cele la care trebuie să fii foarte atent?
Răspunsul depinde de modul în care vei folosi telefonul. Dacă faci multe fotografii, vei dori să știi mai multe detalii despre calitatea camerei. Telefonul tău este folosit pe post de computer? În acest caz, componentele interne, precum procesorul și memoria, capătă o importanță mai mare.
Indiferent de modul de utilizare, sunt câteva componente comune care merită atenție. Iată cinci specificații pe care să le ai in vedere, mai ales atunci când îți dorești un telefon de top. Dacă îți dorești un telefon de nivel mediu, sau care să se încadreze într-un anumit buget, situația se schimbă, în sensul că trebuie să decizi la ce specificații poți să sacrifici.
Procesorul: Pentru un telefon de top, asigură-te că primești cel mai nou model de procesor. Acesta îți dă nu numai siguranța unei performanțe de top, dar îi asigură și fiabilitatea în timp, abilitatea de a prelucra fotografii sau alte sarcini intensive și peste un an sau doi.
La momentul actual, Qualcomm Snapdragon 835 este platforma de procesare obligatorie pentru un telefon cu Android de top. Asta urmează să schimbe curând, Qualcomm deja anunțând noua generație Snapdragon 845. Acest CPU este așteptat să debuteze în viitorul Samsung Galaxy S9, care urmează a fi lansat curând.
Chip-ul de top de la Apple este A11 Bionic. El se regăsește pe toate cele 3 modele de telefoane pe care compania le comercializează în prezent — iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X.
Memoria: O altă componentă internă care merită atenție este memoria cu care este dotat telefonul. Pentru modelele de top, 4GB este oarecum standard, deși sunt unele modele care vin cu 6GB sau chiar cu 8GB. Mai mult RAM poate face telefonul să se simtă mai rapid, mai ales atunci când treci de la o aplicație la alta.
Ecranul: Rezoluția ecranului este importantă, dar mult mai important este tipul de ecran. Ecranul AMOLED este de preferat, el afișează culori mai bogate și mai profunde decât un ecran LCD. În general, ecranele LCD sunt mai luminoase decât cele AMOLED.
În prezent, cele mai multe modele de top sunt dotate cu ecrane OLED, în special de când Apple a adoptat această tehnologie la iPhone X. Modelele iPhone 8 și 8 Plus se bazează încă pe tehnologia LCD, la fel ca și linia Xperia XZ de la Sony.
Camera: Nu te lăsa păcălit de megapixeli. Mărimea lentilei este cea care determină calitatea fotografiilor. O cameră cu o deschidere mai mare va primi mai multă lumină, astfel încât fotografiile obținute vor arăta mai bine în condiții de luminozitate scăzută, decât în cazul unei camere cu lentile cu deschidere mică.
Camera principală a lui LG V30 oferă o apertură f/1.6 — mai mult decât orice alt telefon, cel puțin până la lansarea lui Huawei Mate 10 Pro. Se spune că Samsung S9 va avea o deschidere încă și mai mare, oferind o apertură f/1.5. (O cifră mai mică înseamnă o apertură mai mare.)
Apertura mică are avantajele ei, oferind profunzime mai bună pentru fotografiile landscape. Din acest motiv, telefoanele de top sunt dotate adesea cu o cameră duală, care include și lentile cu unghi larg și apertură mai mică. Note 8 folosește acest sistem, de exemplu.
Bateria: O baterie mare înseamnă în general o durată mai lungă de viață, dar lucrurile nu se rezumă aici. Modul în care telefonul administrează consumul de energie joacă un rol important în determinarea intervalului de timp în care ești nevoit să-ți încarci telefonul. Telefoanele cu procesor Qualcomm Snapdragon stau bine la această categorie. Iată un tabel orientativ:
Ar trebui să mai știi dacă telefonul suportă încărcare rapidă sau necesită echipament special. Pentru cele mai noi modele de iPhone, de exemplu, trebuie să cumperi accesorii speciale, în timp ce majoritatea telefoanelor cu Android sunt dotate cu tot ce le trebuie .
Versiunea software: Asta este o problemă mai ales pentru utilizatorii de Android, deoarece iPhone-urile sunt dotate cu cea mai nouă versiune de iOS, iar update-urile pot fi downloadate ușor, pe măsură ce apar.
Telefoanele cu Android nu se bucură de aceleași facilități. Google Pixels este dotat cu Android Oreo, la fel ca Sony Xperia XZ1. Mate 10 Pro va debuta probabil tot cu Oreo. Așa că anul acesta, cel puțin până la toamnă, când va apărea Android P, orice telefon de top ar trebui să aibă preinstalat Android Oreo.