Care este cel mai sigur mod de a-ți bloca telefonul? Răspunsul te va surprinde

Dacă stăm să ne gândim bine, păstrăm în smartphone multe informații despre noi. Contactele, prietenii, fotografii și filme personale, locuri unde am fost și unde mergem, pagini web vizualizate, tranzacții financiare, obiceiuri de cumpărare, toate se găsesc în smartphone-ul propriu. Practic el știe totul despre noi!

Dar cât de protejat este smartphone-ul nostru? Sperăm că folosiți un oarecare sistem de protecție.

Surprinzător, mai mult de o treime dintre utilizatorii de smartphone-uri nici măcar nu se sinchisesc să aibă un simplu cod PIN de 4 cifre. Acesta chiar nu ar trebui să lipsească.

Momentan, sunt mai multe metode de blocare a telefoanelor – scanner facial, scanner de amprentă, de ochi, parole, modele și altele. Care sunt cele mai sigure? Pe care ar trebui să le folosești

Codurile (parolele)
Codurile sunt cele mai smple metode de securizare a telefoanelor. Ele pot avea de la 4 cifre până la combinații complexe de caractere. Sunt întotdeauna de preferat  în loc de nici o măsură de securitate.

Un cod simplu este însă ușor de descifrat de hackeri, dar îți deblochezi telefonul mai repede. Ideal este ca parola ta să aibă mai multe caractere dar să fie și ușor să ți-o amintești. Un cod PIN de 5-6 caractere este mai greu de spart decât unul de 4 caractere. Ideală este o combinație de cifre și litere, sau chiar simboluri, care să aibă cel puțin 8 caractere.

Chiar cu noile sisteme biometrice precum scannerul de amprentă, recunoașterea facială, scannerul de ochi, parola rămâne în prima linie de protecție, așa că fă-o cât de puternică posibil, fără să fie prea grea pentru tine, totuși.

Modelul de deblocare
Dacă ai un smartphone cu Android, poate folosești deja modelele de deblocare în loc de codul PIN sau alte parole. Este un sistem foarte popular, prin care desenezi un model pe ecran, peste o grilă prestabilită, pentru a-ți debloca telefonul. Este foarte ușor de utilizat, fiind o metodă rapidă și simplă de deblocare a telefonului.

Totuși, studiile arată că sistemul nu este foarte sigur și de aceea nu este foarte recomandat. Două din trei persoane pot observa modelul de la 2 metri distanță și îl pot recrea după ce l-au văzut numai o singură dată. Asta înseamnă 80% procent de succes dacă l-au văzut de două ori.

Dacă totuși îți place sistemul, ai o posibilitate de a-l face mai puternic. Trebuie să oprești liniile de „feedback”, care arată pe unde să treci cu degetul.

Iată cum faci asta în Android: Mergi la Settings >> Lock screen and security >> Secure lock settings >> oprește opțiunea Make pattern visible.

Poți deasemenea să crești numărul de noduri până la 8 sau 9. Un hacker va avea șanse mai mici decât la un model care are doar 4 sau 5 noduri.

Amprenta
Scannerele de amprentă sunt considerate cele mai sigure. Apple declară că este doar o șansă la 50,000 ca amprenta unei alte persoane să păcălească Touch ID-ul.

Securitatea sistemelor biometrice este critică, având în vedere că  sunt folosite pe scară largă pentru deblocarea telefoanelor, pentru autentificarea în diverse aplicații sau pentru a face plăți. Chiar dacă cercetătorii au reușit să transfere amprente pe dispozitive de latex, este proces foarte dificil pentru care un utilizator obișnuit nu trebuie să-și facă griji.

Acestea fiind spune, scannerele de amprentă sunt mai sigure decât parolele și modelele.

Recunoașterea facială
Foarte comună este acum și recunoașterea facială. Ea permite userilor să-și deblocheze telefonul doar uitându-se la el. Metoda este gândită să fie mai rapidă decât scanarea amprentei sau a irisului, fără a face rabat la securitate.

Din păcate, este ușor de trecut peste această metodă de securitate, vulnerabilitate demonstrată la unele modele de smartphone. Orice hacker poate păcăli acest sistem de recunoaștere 2D cu o poză a deținătorului telefonului, deci nu este o metodă de securitate pe care să te poți baza.

Face ID
Face ID-ul de la Apple este o variantă mai sigură de recunoaștere facială, care recunoaște fața într-un sistem 3D, pe baza a unor senzori multipli – o cameră în infraroșu, un proiector dot,  un sistem de iluminare sunt folosite pentru scanarea profundă a feței.

Acești senzori acoperă fața cu 30,000 de puncte invizibile, creând un model 3D al acesteia, care este stocat în mod sigur pe iPhone. De fiecare dată când te uiți la telefon, sistemul compară modelul stocat cu ceea ce vede.

Apple declară că este o șansă la 1 milion ca cineva să aibă același model facial, ceea ce este cu mult mai mult decât o șansă la 50,000 în cazul TouchID. Face ID este suficient de inteligent pentru a se adapta la schimbările zilnice, poate ține pasul cu o nouă coafură, barbă sau chiar accesorii precum o pălărie sau o eșarfă.

Scannerul de iris
Scannerul de iris de la smartphone-urile Samsung Galaxy sunt declarate ca fiind cele mai sigure, mai mult decât amprentele sau recunoașterea facială.

Modelele din iris sunt unice și aproape imposibil de replicat, ceea ce face ca autentificarea cu ajutorul scanării irisului este cea mai sigură metodă de a-ți păstra telefonul blocat.

Care este viitorul metodelor de blocare a telefoanelor?

Dincolo de sistemele biometrice folosite în prezent, s-ar putea să vedem în viitor identificatori încă și mai unici, precum scanerele cardiace, bazate pe senzori care pot detecta ritmul cardiac individual, forma inimii sau mișcările inimii.

Bazat pe prototipurile acestei tehnologii, sistemul biometric cardiac poate fi utilizat pentru autentificare continuă, prin logarea automată a utilizatorilor la telefoanele lor.

You may also like...