Camerele multiple îți fac smartphone-ul și mai ‘smart’?
Nu încă, dar ar putea. Combinația de camere multiple și ultrawide cu care sunt dotate cele mai de top modele de smartphone este în fapt un kit integrat pentru viitoare aplicații de realitate augumentată (AR).
Până nu demult, smartphone-urile aveau camere digitale. Astăzi, practic, avem tot timpul la noi o cameră digitală, cu care putem face, la nevoie, apeluri telefonice. Acumulăm atât de multe fotografii, de cele mai multe ori fără să ne uităm la ele niciodată. Pe unele dintre ele le postăm pe canalele social media, nu înainte de a le micșora de douăzeci de ori față de dimensiunea lor inițială.
Dar producătorii de smartphone-uri nu se lasă. Astfel, iPhone 11 Pro are trei camere, noul Samsung Galaxy S20 are patru. Ce părere crezi că ar avea prietenii tăi dacă le-ai trimite o fotografie de 108 megapixeli? Va trebui să le trimiți linkuri. Nici măcar Gmail nu acceptă fotografii mai mari de 25 de megabiți. Iar dacă patru camere nu sunt suficiente pentru tine, Nokia 9 se pregătește deja să fie lansat, având cinci camere integrate.
Ce este așa de smart la aceste camere? Nimic. Încă.
Dar combinația de camere multiple și ultrawide sunt baza pentru viitoarea realitate augumentată. Multe persoane sunt deja familiarizate cu realitatea virtuală (VR), care devine rapid standardul pentru noile jocuri video. În timp ce VR introduce user-ii într-un mediu generat de computer, AR impune elemente generate de computer peste imaginile din lumea reală.
Filmele science fiction au descris demult AR drept imagini plutitoare atașate pe lentile, care pot fi purtate la fel ca ochelarii obișnuiți. O companie denumită Mojo Vision pretinde ca va putea face acest lucru chiar cu lentilele de contact. O formă primitivă de AR există deja în Google Glass și în Microsoft HoloLens, care sunt mai mult un fel de computere portabile decât adevărate platforme AR. Aceste variante s-au dovedit utile mai mult ca webcam-uri portabile decât tool-uri prin care purtătorii lor să fie purtați într-o realitate diferită de cea naturală.
Noile camere triple și cvadruple au potențialul de a aduce industria mai aproape de AR. Ele pot înregistra imagini care sunt wide și au și profunzime, sunt mai mult tridimensionale decât o fotografie obișnuită. Dacă pui un astfel de smartphone într-un set de VR, vei putea vedea lumea prin intermediul camerelor cu unghi larg și a camerelor cu observație în profunzime.
Noile telefoane vor putea fi capabile să introducă imagini generate de computer în imaginea de pe cameră. Va fi un fel de strat de VR peste lumea reală. Uită de desenatul în aer cu degetul sau vizionarea de video-uri pe YouTube cu colțul ochiului. Cu ajutorul acestor telefoane vei putea efectiv merge prin desene arhitecturale, vei putea vedea în realitate pereți care nu au fost ridicați încă, vei putea trasa cablurile electrice într-o clădire încă în construcție. Și vei putea vizita un sit de construcție fără să mergi practic acolo, doar prin intermediul display-ului telefonului tău.
Când VR-ul nu era mai mult decât o fantezie, oamenii își imaginau că va fi ceva în genul hologramelor. S-a dovedit că un smartphone cu ecranși senzori de mișcare sunt tot ce ai nevoie pentru asta. Acum începem să vedem aceași gen de evoluție și cu AR. Nu va fi proiectată prin cine știe ce lentile high-tech și cu siguranță nu va necesita lentile de contact avansate sau implanturi corneale. Ea va fi live doar cu un smartphone și o pereche de căști, dar un smartphone cu un sistem de camere super avansat.