Ar fi mai bine să-ți upgradezi laptopul sau să-ți iei unul nou?
Vine un moment în care te întrebi dacă e mai bine să-ți upgradezi laptopul sau pur și simplu să-ți iei unul nou. Să trecem în revistă unele dintre motive. Poate îți va fi mai simplu să te hotărăști.
Deși funcționează, este posibil să fi observat în ultima perioadă că laptopul tău merge ceva mai lent decât ți-ai dori. Sau poate ai început să lucrezi și altceva, iar configurația actuală nu te ajută.
Pe de altă parte, e posibil ca laptopul tău să aibă o defecțiune mecanică, l-ai luat cu tine și a avut loc un accident nefericit, iar singura soluție în acest caz este să-ți iei unul nou.
Dacă laptopul tău nu este prea vechi, are doar câțiva ani dar tu nu ești prea mulțumit de modul cum lucrează, un upgrade al driverelor la cele mai noi ale producătorului s-ar putea să-ți aducă laptopul la viață. În plus, dacă ai un laptop cu Windows, în timp, acesta este supus la numeroase update-uri de software de la Microsoft, care îți ocupă spațiu pe hard disk și îi pot afecta și performanța. Dacă ai încercat toate celelalte soluții, poate ar fi o idee bună să-ți faci backup la date pe o altă locație și să faci o reinstalare curată a sistemului de operare.
Adăugarea de memorie RAM sau de spațiu de stocare poate fi o altă soluție rapidă pentru îmunătățirea performanței. Dacă bateria nu prea mai ține, iarăși ai putea s-o înlocuiești și pe aceasta. Dar ce te faci dacă s-a crăpat ecranul, dacă îți lipsesc taste sau au apărut alte probleme fizice? În funcție de cât de vechi e laptopul, s-ar putea să nu mai merite să îl repari. Cu cât laptopul e mai vechi cu atât reparațiile costă mai mult și sunt mai dificil de realizat.
Într-un alt scenariu, se poate să te hotărăști că vrei să folosești laptopul pentru gaming, pentru editare foto sau video, live streaming sau alte operațiuni grafice. E posibil ca laptopul tău să nu fie pregătit să ruleze așa ceva, astfel încât o idee bună ar fi să cauți un laptop nou având în vedere aceste importante specificații. Dacă laptopul tău este unul de buget, mai mult ca sigur nu are puterea necesară pentru a rula astfel de aplicații. Un laptop nou, cu placă grafică dedicată și un procesor din cele mai noi generații de la Intel sau AMD vor face o mare diferență.
Gândește-te la laptopul tău ca la o mașină. O camionetă este foarte bună pentru transporturi grele, dar nu va câștiga niciodată o cursă de viteză. Găsirea echilibrului perfect între putere, portabilitate și preț este o decizie bazată pe nevoile și pe bugetul tău.
Un alt aspect este ca, înainte de a te decide să-ți un laptop nou, să verifci pe site-ul producătorului update-urile de drivere care ar trebuie instalate. Însă pe măsură ce trece timpul, producătorii renunță să le mai asigure suport prin update-uri la drivere. Acest lucru este adevărat pentru componentele din interior precum placa graphică, touchpad-ul, tastatura sau chip-ul Wi-Fi. Cu cât mai mult timp a trecut de la ultimul update, cu aât e mai puțin probabil să lucreze la întreaga performanță. Este posibil ca un software nou, instalat pe un laptop mai vechi să nu funcționeze așa cum trebuie datorită limitelor hardware. Aceasta este iarăși decizia ta proprie, în funcție de cât de mult ai nevoie să lucrezi cu noile programe.
Dacă ai făcut tot ce se putea pentru a prelungi viața laptopului tău și totuși el merge foarte încet chiar și în cazul celor mai simple task-uri precum navigarea web, trimiterea unui e-mail sau rularea unui joc bazic, atunci este timpul să-ți înlocuiești laptopul.
Chipset-urile rapide și puternice de astăzi, împreună cu software-ul optimizat, oferă o performanță vizibilă. De exemplu, un procesor Intel de generație 13 este semnificativ îmbunătățit față de unul din generația 8 sau 9, pe lângă faptul că are mai multe nuclee de procesare. Mai multe nuclee înseamnă, pentru task-urile solicitante, posibilitatea divizării acestora în sarcini mai mici, iar fiecare dintre cele 4 sau 8 nuclee preia câte una dintre piese.
Un alt semn foarte bun că ai nevoie de un laptop este cât de mult durează să facă un restart sau un shut down. Laptopurile noi, indiferent de seistemul de operare, fac asta doar într-un moment sau două, dar dacă tu ai de așteptat mai mult de câteva minute înseamnă că e cazul să mergi mai departe și să-ți cauți un laptop nou.
Cât timp ar trebui să te țină un laptop?
Experții din industrie, inclusiv cei de la Dell și Acer sugerează că un laptop ar trebui să te țină între 3-5 ani. Dacă îți cumperi un laptop de înaltă performanță, îl vei putea folosi chiar mai mult de 5 ani.
La ce să te aștepți de la un laptop nou?
Pe lângă performanța vizibilă de lucru, bateria va ține mai mult. Asta pentru că noile generații de chipset-uri sunt gândite să conume mai puțină putere pentru task-urile simple și să crească performanța doar atunci când e nevoie.
În plus, te vei putea bucura de soluții de stocare mai rapide, flexibilitate mai mare la încărcare, mai multă durabilitate și rezistență datorită noilor materiale.
Când îți alegi un laptop nou, este esențial să iei în considerare nevoile tale de utilizare, dacă ai nevoie să îl iei cu tine dintr-un loc în altul și mai ales bugetul.