AOC CU34G2, monitorul curbat, care oferă o experiență de gaming incredibilă

Pasionații de gaming, mâna sus!! Și noi am ridicat-o și suntem bucuroși să vă spunem că am avut ocazia de a testa monitorul gaming AOC CU34G2, un monitor UltraWide, curbat, pe care cei de la AOC îl propun pentru crearea atmosferei perfecte de joc, reușind cumva să întrepătrundă și să unifice parcă cele două lumi, cea reală și cea virtuală.

Prima impresie este una foarte plăcută, chiar de la desfacerea cutiei. Pentru că AOC CU34G2 are cu adevărat un aspect premium, cu o culoare negru mat și un profil subțire conturat cu linii fine de culoare roșie, o combinație care individualizează întreaga gamă AOC de periferice dedicate gamerilor. 

Dar să începem cu începutul: Specificațiile

Monitorul AOC CU34G2 este un monitor cu un preț rezonabil, care vine cu  Wide Quad High Definition (WQHD), o curbură de 1500R, FreeSync Premium, G-Sync și o rată de reîmprospătare de 100Hz, mai puțin decât cei 144Hz ai modelului G3.  VRR – Variable Rate Refresh este asigurată atât pentru plăcile video cu procesoare AMD prin FreeSync, cât și pentru NVIDIA cu G-Sync.

ModelU34G2G1 
Data fabricațieiW44 2019 
Dimensiunea ecranului797X334mm34 inchi
Raportul de aspect al ecranului21:9 
Spațiul de culoareStandard Dynamic RangeSDR
Numărul de culori16,7 milioane 
Rezoluția3440X144060Hz
Rata de refresh100Hz
Densitatea pixelilor109 PPI 
Frecvența orizontală30-160KHz 
Frecvența verticală48-100Hz 
Clock maxim de pixeli600MHz 
Gamma2.20 
Timp de răspuns4ms 
Raport de contrast3000:1 
DIfuzoare încorporateNu 
Suport piciorDa 
Rotire orizontală monitorDa 
ÎnclinareDa 
Compatibilitate VESADa 
Conectivitate1 x DisplayPort 1.42 x HDMI 2.0
 5 x USB 3.01 x AudioJack
DesignNegru cu linii roșii

Avem deci de-a face cu un monitor UltraWide, mult mai mare decât ne-am obișnuit, cu un raport de aspect de 21:9, întâlnit mai degrabă la monitoarele cu rezoluție de 2560X1080. Rezultatul? Un monitor cu aproape 30% mai mare decât unul cu același raport de aspect, dar cu rezoluție obișnuită de 2560X1080.

Când vine vorba de jocuri, raportul 21:9 reprezintă un mare avantaj, câmpul vizual fiind foarte mare. La majoritatea jocurilor, componenta verticală a imaginii este fixă, în timp ce componenta orizontală se lărgește pe măsură ce raportul de aspect crește. Spațiul orizontal suplimentar este esențial, creând o experiență captivantă, pe care nu ai cum să o repeți altfel. Te trage efectiv în lumea jocului, angajându-ți și vederea periferică, pe lângă câmpul vizual normal.

Să ne înțelegem, în ciuda acestei rezoluții excelente, nu este totuși un monitor 4K. Pentru asta ar fi trebuit să aibă cu aproximativ 50% mai mulți pixeli, adică 8.294.400 de pixeli, față de 4.953.600, cât are efectiv. Mai mult decât atât, monitoarele 4K au un raport de aspect de 16.9.

Deși este o rezoluție destul de neobișnuită și de rar întâlnită la monitoarele pentru gaming, ecranul curbat face diferența și creează atmosfera. Senzația este pur și simplu aceea de scufundare în joc, de identificare cu jocul, de depășire a granițelor și de estompare a realității din jur. 

Rezoluția de 3440×1440 este practic de 2.4 ori mai mare decât cea Full HD. Având o rezoluție atât de mare, el poate fi utilizat ca și cum ai avea două monitoare separate. Astfel, în partea stângă a ecranului poți vedea computerul, iar în partea din dreapta o consolă, de exemplu.

Cu o rată de refresh de 100Hz, aproape dublu față de cea a altor monitoare, imaginile se succed rapid și precis, fără lag-uri, jocul nu doar se desfășoară în fața ochilor tăi, ci pur și simplu se trăiește. 

Curbura ecranului 1500R urmează curbura naturală a câmpului vizual, înglobând mai mult din joc, oferindu-ți posibilitatea de a observa și mai multe detalii decât în mod obișnuit, precum apariția unui inamic sau imaginea din oglindă în cazul jocurilor de curse.  

Cu un unghi de 178° și o adâncime de culoare de 8-biți reală, monitorul AOC CU34G2 poate reproduce 256 de variante de roșu, verde și albastru. 256 la puterea a treia echivalează cu 16.7 milioane de culori, uniform distribuite pe toată suprafața ecranului. Albul este alb adevărat, negrul are profunzime, iar imaginea este expresivă, ancorată în realitate. Perfecțiunea detaliilor și culorile pline sunt argumente esențiale pentru vizualizarea perfectă chiar și a celor mai grafice jocuri.

Cu timpul de răspuns incredibil de mic de 1 ms și tehnologia FreeSync (adaptarea dinamică a ratei de refresh), rata de latență este extrem de mică, redă perfect și jocurile cu cele mai rapide ritmuri și reduce lăcrimarea. De notat este și lumina de fundal non flicker și filtru de lumină albastră, care elimină oboseala ochilor și eventualele dureri de cap ce ar putea apărea în cazul utilizării prelungite. 

Dacă nu ești gamer, de ce ai cumpăra un monitor curbat?

E adevărat, monitoarele curbate sunt destinate preponderent jocurilor, au diagonale peste 30’ și rezoluții care ating 3440 px pe orizontală, așa cum are și AOC CU34G2. Aceste specificații pot transforma monitorul într-un tool foarte util și pentru birou, lucrând cu ferestre pe jumătate de ecran, ca și cum ai avea două monitoare alăturate. Asta în cazul în care nu ești un habotnic al designului, în care linia trebuie să fie linie.

Faptul că ecranul este curbat nu trebuie să te îngrijoreze. Nu există nicio problemă în ceea ce privește acuratețea culorilor sau distorsionarea liniilor drepte, atunci când stai fix în fața monitorului. 

Vizionarea filmelor pe acest monitor este o experiență cinematografică incredibilă, deoarece ele pot rula la o rezoluție foarte apropiată de cea nativă, cea la care au fost filmate. Nu este un monitor pentru vizionarea filmelor în familie, dar este un monitor care îți oferă o experiență de cinema extrem de personală, în care intri doar tu cu tine în atmosfera filmului.  Filmul umple complet ecranul, fără distorsiuni, creând o atmosferă reală de cinematograf la tine acasă. 

Dacă PC-ul tău poate rula video 4K la 60fps, atunci el va rula foarte bine și 3440×1440 la 100fps cât are AOC CU34G2, iar diferența de frame-uri se va vedea mai degrabă sub forma experienței de gaming decât în ceea ce privește calitatea imaginii. Ceea ce aduce în plus ecranul curbat UltraWide este experiența de joc mult mai captivantă prin extinderea câmpului vizual, un avantaj care pentru un gamer este mult mai important decât calitatea imaginii. Cu ecranul curbat ai imagini fluide și clare cu fiecare frame. 

Dacă ai nevoie să folosești monitorul pentru lucru, ecranul curbat poate fi un avantaj în cazul în care faci editare video, de exemplu, deoarece poți profita de spațiul suplimentar pe orizontală pentru a avea o mai bună imagine de ansamblu a cadrelor.

Ecranul UltraWide îți conferă tot spațiul de care ai putea avea nevoie pentru a lucra confortabil multitasking, pe un singur ecran. Fie că prelucrezi documente, vizionezi filme sau joci jocuri, te bucuri de un conținut atent detaliat, cu ajutorul calității WQHD. 

Poți vedea mai multe pagini web sau mai multe documente în același timp, fără a fi nevoit să faci scroll sau zoom out. Pentru că nu, în niciun caz nu te poți limita la a deschide o singură fereastră de internet. Pentru a lucra eficient ai nevoie de cel puțin două ferestre, care nu par deloc înghesuite pe ecran.

Estetică și design

Din punct de vedere al aspectului de ansamblu, am apreciat estetica futuristă în două culori, negru și roșu, marginile minimale și spatele texturat. Designul practic fără ramă oferă maximum de ecran și minimum de detalii care să-ți distragă atenția în timpul jocului. 

Piciorul ajustabil completează nivelul de confort, în funcție de înălțimea personală și de cea a scaunului.

Monitorul este relativ ușor de manipulat și de montat, având o greutate de doar 6,5kg. În ciuda faptului că suportul pare să aibă un aspect vulnerabil, fiind format din brațe subțiri, el asigură surprinzător de bine stabilitatea lui. Monitorul poate fi înclinat, poate fi rotit, fără a întâmpina niciun fel de rezistență din partea angrenajului. În plus, suportul nu ocupă spațiul din fața monitorului, pe care îl poți utiliza după preferință. 

Software și conectivitate

Ne-a fost destul de greu să identificăm butoanele de acces la meniul OSD, pe care le-am descoperit sub monitor în partea dreaptă. 

Din punctul de vedere al conectivității, monitorul oferă un displayport 1.4 și două porturi HDMI 2.0, un USB Hub cu 4 porturi USB downstream și un audio jack. Posibilitățile de conectare sunt practic nelimitate.

Personalizarea experienței continuă cu ajutorul AOC G-Menu, un tool gratuit ce poate fi instalat pe PC pentru maximum de customizare și de confort. Poți verifica rata de refresh; poți ajusta orice setări dacă nu-ți plac cele pre-optimizate; poți activa modul LowBlue pentru a-ți proteja ochii de lumina albastră emisă de monitor, în special noaptea; poți activa modul ECO, pentru a economisi energie; poți adapta rapid modul de joc.  

Avantajul competitiv pentru jocuri este completat de cele 6 moduri de joc, FPS, Racing, RTS sau customizat, în funcție de preferințele personale. Schimbarea profilului se poate face foarte ușor și cu ajutorul KeyPad-ului.

Per ansamblu, AOC CU34G2 oferă o experiență vizuală reconfortantă, în care te poți pur și simplu pierde, admirând realitatea virtuală.

You may also like...