AOC Agon 4 PRO AG274FZ, secretul pentru o experiență de joc fără cusur

În gaming totul este despre adrenalină, reflexe rapide, experiențe inedite și transpunere în alte lumi, din fotoliul confortabil de acasă. Ambientul perfect pentru obținerea acestor senzații ține de puterea de procesare a calculatorului tău, de calitatea și tipul plăcii video, de caracteristicile și reglajele monitorului pe care îl folosești.

Noi am primit pentru testare un monitor AOC Agon 4 PRO AG274FZ de 27 inch, care impresionează prin specificații, în primul rând prin capacitatea de a atinge o rată de refresh de 260Hz cu overclock, timpul de răspuns de 1ms GTG, numeroasele funcții și tehnologii, plus sistemul Light FX (RGB).

Designul este de excepție, cu finisajul mat, combinația de culori negru și roșu, 3 laturi frameless, ca o piscină infinită în care nici o margine nu te distrage de la imaginea de ansamblu, vezi totul liber până departe și în profunzime. Butoanele lipsesc în totalitate, cu un simplu joystick situat la spate, reglezi tot ce ai nevoie. Pe marginea de jos ai o simplă bandă LED discretă, iar la spate sistemul de lumini RGB unde se întâmplă toată magia.

Standul ajustabil până la 120mm pe înălțime și care oferă posibilitatea de rotație până la 180° este diferit de orice am mai văzut până acum. Cele două brațe lungi, asigură stabilitatea și, în mod surprinzător, nu ocupă prea mult loc pe birou și nici nu deranjează, mai ales că noi avem acel raft special pentru monitor, care devine foarte util în acest moment. Setup-ul arată incredibil, mai ales cu proiectorul LED cu 2 pictograme proiectabile, o adevărată cireașă de pe tort.

Designul este completat de cele două speakere de 5W cu care te bucuri și de calitate audio, pe lângă cea video.

Agon 4 PRO AG274FZ este completat cu un panel IPS cu unghiuri de vizualizare până la 178 grade

Panelul tip IPS produce culori bogate, gen cinema digital, are timp de răspuns extrem de mic și unghiuri largi. Acesta a depășit orice limitări bazându-se pe abilitatea cristalelor lichide de a se deplasa orizontal pentru a crea cele mai bune unghiuri de vizualizare. Este tehnologia de care ai nevoie pentru acuratețea și consistența culorilor, indiferent de unghiul din care privești. Pentru iubitorii de jocuri vizuale, gen MMORPG, IPS este în mod clar cea mai bună alegere. Pur și simplu te bucuri de joc în cele mai vii culori posibile.

Agon 4 PRO AG274FZ oferă unghiuri vizuale orizontale și verticale până la 178 de grade, ceea ce pentru designerii grafici, inginerii CAD, fotografii profesioniști și editorii video este un beneficiu maxim, iar pentru gameri este în mod deosebit atractiv, fiind suficient de versatil pentru diverse tipuri de jocuri. Producătorul s-a gândit la asta și a creat un monitor cu stiluri prestate de gaming (Shooters, MMORPG, Action, eSports, RTS, FPS), dar și a modului de joc (RTS, FPS, Racing, Gamer 1, Gamer 2, Off), ce se pot schimba foarte simplu, apăsând un singur buton.

Când ai acest monitor, obții cea mai bună experiență indiferent de poziția ta față de monitor, poți juca ceva în doi fără nici cea mai mică pierdere de calitate a imaginii. Poți sta chiar și la distanță de 5 metri lateral față de monitor în timpul unei pauze și tot nu vei observa nicio diferență în ce privește calitatea imaginii. Nu mai rămâne decât să-ți inviți prietenii la o partidă de joc. 

Rezoluția optimă în funcție de conector 1920×1080@240Hz / 1920×1080@260Hz (OC)  DP și 1920×1080@240Hz HDMI

Ce ne-a atras atenția în mod special la acest model AOC este rata de refresh, care merge până  la 240Hz sau chiar 260Hz cu overclock. În jocuri competitive multiplayer, în shooterele  sau jocurile de luptă bazate pe reflexe, în jocuri sportive sau curse, rata de refresh de 240Hz înseamnă un avantaj imediat, măsurat în milisecunde, față de competitorii care folosesc doar 60Hz sau chiar 144Hz. 

Diferențele sunt aproape palpabile, mai ales dacă ai folosit înainte un monitor de până în 120Hz. Mișcarea personajului este mai lină, mai clară, mai receptivă și mai fluidă. De la 144Hz la 240Hz, diferența e mai puțin vizibilă de la început, deși e acolo.  La 240Hz ai mișcări clare și mai responsive în jocuri FPS, foarte important pentru jucătorii împătimiți sau profesioniști.

Cu un monitor cu 240Hz te bucuri de o experiență de joc aproape reală,  însă la o rezoluție ceva mai mică, conectat la un computer puternic. Vom vorbi ceva mai târziu de configurații, dar ceea ce trebuie să știm acum este că pentru conectare avem nevoie minimum de DisplayPort 1.2 și HDMI 2.0. Placa video trebuie să aibă și ea suport HDMI 2.0 pentru a afișa imagini la 240Hz. 

În ceea ce privește rata de refresh de 260Hz, aceasta dezlănțuie complet chiar și cele mai tari plăci video, oferind o fluiditate fără precedent a imaginii de pe ecran. Orice detaliu este accentuat la focus și orice mișcare are claritate de cristal, iar reacțiile tale devin una cu acțiunea din joc. 

Timp de răspuns 1 ms GTG (“grey to grey”) și 0.5 ms MPRT (“Moving Picture Response Time”)

Ne bucurăm că producătorul, în acest caz AOC, precizează ambele valori ale timpului de răspuns, mai ales că aceasta este caracteristica esențială, ce influențează în mod direct calitatea jocului, iar un monitor cu 1ms GTG este considerat întotdeauna cel mai bun pentru gaming.

GTG este cea mai populară metodă de măsurare a timpului necesar pentru ca un pixel să treacă de la o nuanță de gri la alta. 1ms GTG înseamnă că într-o sutime de secundă se schimbă toată gama de gri din monitor, un timp foarte scurt în care se întâmplă asta, esențial pentru ca jocul să se vadă cursiv. La monitoare cu timp de răspuns peste 8ms putem vedea așa numitele fantome ale inamicilor în jocuri gen CSGO, pentru că este dificil să țină pasul cu mișcările extrem de rapide ale imaginilor.

În ceea ce privește standardul MPRT, acesta măsoară cât timp durează ca un pixel să devină vizibil pe ecran. Este ceva mai subiectiv, dar, la fel, cu cât este mai mic, cu atât sunt mai puține șanse să vedem mișcări neclare pe ecran. 

Funcții de joc

  • Low Input Lag – în general, input lag-ul devine observabil în jur de  30ms, însă și o întârziere de 20ms poate fi problematică, mai ales în jocurile bazate pe reacție. În cazul monitorului nostru, Low Input Lag înseamnă 2.09ms la 240Hz, ceea ce se traduce printr-un avantaj competitiv important în jocurile în care orice milisecundă contează și previne frustrarea. Pentru cel mai mic Input Lag, pe lângă un monitor cu rată de refresh mare, mai sunt o serie de trucuri la care poți apela, precum folosirea unei rețele prin cablu în locul uneia wireless, mouse și tastatură cu fir, optimizarea setărilor plăcii grafice în sensul reducerii acestora, și închiderea oricăror programe de care nu ai nevoie în timpul jocului pentru eliberarea resurselor sistemului. Acum nu mai este suficient să-ți formezi reflexele, e nevoie și de un set-up pe măsură pentru a ține pasul cu acțiunea. Doar în aceste condiții ideale îți poate ieși o centrare perfectă din suprafața de pedeapsă în timpul unui joc de fotbal, îți poți împușca oponentul înainte de a fi prea târziu într-un joc FPS sau când reușești să supraviețuiești anticipându-i mișcările adversarului într-o fracțiune de secundă. 
  • Culori realiste
  • Aproape fără blur de mișcare
  • Controlul umbrelor
  • RGB și LIGHT FX (RGB) acestea creează o estetică atractivă care complimentează ansamblul și te transpune imediat în starea de joc. 
  • G-menu – se poate instala ușor de pe CD sau direct de pe site-ul producătorului

Vezi mai jos pașii de instalare.

Funcții video

  • AMD Adaptive FreeSync Premium și compatibilitate Nvidia G-Sync – tehnologiile cu care monitorul AOC Agon 4 PRO AG274FZ luptă împotriva oricăror întreruperi ale acțiunii. Monitorul trebuie să aibă o rată de refresh cel puțin egală cu cea a plăcii video tip AMD Radeon pentru a realiza această performanță. Pentru că are FreeSync Premium, monitorul nostru suplinește și compensează în mod automat orice scădere a frame-urilor în joc, menținându-i continuitatea. Beneficiul tău este explorarea în cele mai bune condiții a teritoriului extratereștrilor sau capturarea elegantă a liniilor inamice. Compatibilitatea G-Sync se referă la plăcile video de la Nvidia, cu care monitorul poate lucra foarte bine imediat ce este scos din cutie și având același efect de prezentare a imaginii pe măsura randării acesteia.  
  • Vesa Certified DisplayHDR™ 400 – standardul minim de vizualizare realistă a imaginilor și video-urilor, în termeni de luminozitate și contrast.
  • Flicker free – echivalentul confortului în experiența vizuală, prin eliminarea oricărei pâlpâiri a ecranului. Chiar dacă nu se vede neapărat, pâlpâirea poate cauza oboseala ochilor și dureri de cap persoanelor sensibile, după utilizare prelungită. În plus, această tehnologie ajută și la îmbunătățirea reproducerii culorilor pe ecran. Culorile mai consistente și mai apropiate de realitate creează o experiență de gaming ideală.
  • Low blue light – cu Agon 4 PRO AG274FZ nu ne facem griji pentru emisiile dăunătoare de lumină albastră și nici pentru impactul negativ asupra vederii pe termen lung. Scenele spectaculoase și teritoriul de explorat nu obosesc ochii, indiferent de cât timp petrecem în fața acestui monitor. Desigur, mai există un obicei simplu pe care îl poți adopta, regula 20-20, adică la fiecare 20 de minute e bine să ne uităm la ceva aflat la distanță, timp de aproximativ 20 de secunde. Clipitul des este deasemenea eficient pentru reducerea uscăciunii și a iritației ochilor.

Conectivitate

  • HDMI 2.0 x2  două porturi HDMI de tip 2.0, un standard relevant de peste 18 ani, ajuns acum până la nivelul 2.0 și chiar 2.1
  • DisplayPort 1.4 x2 – două mufe DisplayPort tip 1.4, cea mai răspândită versiune a standardului DisplayPort, capabilă să livreze o experiență de gaming excelentă, foarte recomandată pentru jucătorii care au plăci  Nvidia
  • HDCP 2.2 – conexiunea sigură, cu protecție, pentru conținutul 4K
  • USB HUB – foarte util pentru conectarea a numeroase tipuri de echipamente (unitate centrală, tastatură, monitor, imprimantă, webcam, boxe, microfon, toate se pot aduna)
  • USB 3.2 si USB Fast Charge – pentru cele mai mari viteze de transfer
  • Headphone out – absolut necesara ieșire pentru căști

Configurații și performanță

Pentru a rula jocuri la 240Hz ai nevoie și de o placă video modernă. La 1080pixeli, chiar și un GPU de nivel mediu precum RTX 3060 își face treaba bine, în timp ce RTX 3070 poate face același lucru pentru 240Hz la 1440pixeli. Aceasta se aplică jocurilor competitive majore precum Fortnite, Apex Legends, Rocket League, PUBG, Overwatch 2 și altele. 

Pe de altă parte, dacă ți-ai luat un GPU RTX 4070 și folosești un monitor la 165Hz cu 1440pixeli, efectiv irosești puterea plăcii video, care este capabilă de mult mai mult, dar tu nu primești nimic din ceea ce ea poate să-ți arate.  

Setările grafice au impact direct asupra experienței vizuale. Reducerea rezoluției la 1080pixeli te ajută să obții o rată de refresh mai mare fără să influențeze negativ performanța. Cu cât experiența de joc este mai puțin solicitantă pentru hardware, cu atât mai mult vei putea observa beneficiile unei rate de refresh mai ridicate. 

Specificații recomandate pentru a utilizarea unui monitor de 240Hz, la fel ca  acest AOC Agon 4 PRO:

  • Procesor minim Intel i5 8400, deși un i7 8700 sau 11700 ar fi mult mai bun
  • Memorie RAM minim 16GB
  • Placă video cel puțin un GeForce RTX 3070 
  • Capacitate de stocare 512GB SSD/1TB

You may also like...