Anul acesta, smartphone-urile vor face fotografii din ce în ce mai bune
Este evident că producătorii de smartphone-uri se orientează, în sfârșit, spre îmbunătățirea calitații fotografiilor făcute cu smartphone-ul, și i-au acest lucru mai în serios decât oricând.
Se pare că producătorii au depășit momentul în care îmbunătățesc doar senzorul , și au trecut la inovări pe parcursul întregului proces de realizare a unei fotografii, care în fapt, este deosebit de complex. Sunt implicate mai multe componente hardware și software, care în final, conduc la imaginea pe care utilizatorul o vede pe ecranul său, inclusiv calitatea acestuia.
La început camera smarthpone-ului doar realiza o captură a imaginii și o afișa pe ecran. Ulterior, au început să captureze mai multă profunzime a culorilor, să corecteze eventuale distorsiuni, și altele. Astăzi, camerele de pe smartphone sunt ele însele un mic computer, capabile să adauge frumusețe, să facă panoramare, să reducă vibrațiile, să facă multi-expunere. Avem acum OIS (stabilizator optic de imagine), ISP îmbunătățit (procesor de semnal de imagine) care pot prelucra rezoluții mai mari sau un număr mai mare de pixeli.
Haideți să vedem care sunt cele mai noi inovații ale producătorilor de smartphone-uri.
LG , în noul său model G5, a introdus posibilitatea de fotografiere cu o singură mână, care nu îmbunătățește calitatea imaginii, dar are un efect foarte bun asupra experienței utilizatorului în timp ce fotografiază. În plus, LG a inclus două camere principale pe spatele telefonului, plus camera frontală, deci un total de 3 camere. Cele 3 camere chiar pot fi utilizate simultan, deși utilizarea principală este comutarea între cele două camere principale, una fiind standard pe un unghi de 78º (16 Megapixeli), iar cealaltă la 135º (8 Megapixeli). Având această posibilitate de comutare între diferite lentile, LG conferă utilizatorilor siguranța că nu vor rata nimic din ceea ce vor să fotografieze. În total LG are 32 Megapixeli, plus 8 Megapixeli pe camera frontală.
Samsung, pe de altă parte, cu noul său model S7, a introdus o cameră a cărei senzor are un număr mai mic de pixeli decât generația anterioară, 12 Megapixeli față de 16 Megapixeli. Îmbunătățirea constă în faptul că pixelii noului senzor sunt mai mari și pot capta mai multă lumină, ceea ce se traduce prin obținerea unor fotografii mai bune în condiții de luminozitate scăzută.
După LG și Samsung, OPPO Electronics a anunțat o nouă tehnologie proprie de stabilizare a imaginii pe 3 axe, astfel că stabilizarea imaginii se face direct în senzor și nu în zona lentilelor. Consumul de energie va fi astfel mai redus, iar procesul de fotografiere devine mai precis și mai rapid. Din păcate, încă nu au fost anunțate telefoanele care vor folosi această tehnologie.
Xiaomi nu se lasă mai prejos, și modelul său Mi5 include un nou senzor cu auto-focus și DTI (deep trench isolation). În plus, camera are OIS pe 4 axe, o tehnologie disponibilă imediat pe modelul MI5, care devine astfel un telefon capabil să creeze imagini high-end la un preț foarte accesibil.
Devine foarte clar faptul că marii producători de smartphone-uri se preocupă serios de problema fotografiilor. Au început să adopte tehnologii noi, atât hardware cât și software, ceea nu poate însemna decât perfecțiune în arta fotografiatului cu telefonul.