2016 Anul accesoriilor pentru smartphone-uri
Uită de carcasele viu colorate! Anul acesta este anul add-on-urilor pentru smartphone-uri, în încercarea producătorilor de a asigura loialitatea față de marcă.
La cel mai mare târg de telefonie mobilă din lume, MWC 2016, un lucru este sigur: zilele smartphone-ului de sine stătător, așa cum îl știm acum, sunt numărate. Suntem acum într-o a doua eră a accesoriilor, având ca lider realitatea virtuală.
Samsung, LG, Sony, Xiaomi, HP, Alcatel, și alții au anunțat noi și frumoase telefoane, dar toate acestea au fost depășite de numărul mare de add-on-uri.
Ca accesorii principale rămân obișnuitele carcase, cu rol de protecție. Dar, pe lângă acestea, producătorii s-au orientat către dispozitive care adaugă valoare telefoanelor, gadget-uri mai mari, care se conectează la telefon și extind capabilitățile acestuia.
Directorul de brand marketing de la Samsung a declarat: „Piața de smartphone-uri a ajuns deja la saturație. De acum trebuie să producem mai mult decât un smartphone. Trebuie să redefinim ceea ce poate face un telefon, pentru a putea ajunge la un public mai larg.”
Să vorbim despre realitatea virtuală și camera foto de 360°. Aproape orice telefon lansat la acest târg poate fi folosit împreună cu un aparat de fotografiat de 360° sau cu o pereche de căști VR.
Samsung a lansat camera minge GEAR 360, LG a lansat 360 Cam, Sony a prezentat un concept Xperia Eye 360, toate controlate, sau cu care se poate interacționa prin intermediul noilor smartphone-uri.
Mai multe companii au lansat căști de realitate virtuală într-o formă sau alta. Samsung a actualizat Gear VR pentru Galaxy S7, în parteneriat cu Facebook Oculus. LG a prezentat un set de cășți, la care spre deosebire de alte modele, nu trebuie să introduci smartphone-ul în ele, ci să conectezi smartphone-ul la ele pentru o putere mai mare de procesare. Arată mai mult ca un vizor din Star Trek, dar dacă este un lucru bun, ramâne de văzut.
Dar accesoriile nu se limitează numai la realitatea virtuală. LG a lansat o minge robotizată dotată cu camere video, un blaster IR pentru controlul televizorului sau a altor echipamente și un pointer laser, cu care se poate distra pisica, cine știe?
Chiar și HP a lansat o gamă largă de accesorii, inclusiv o stație de andocare care transformă smartphone-ul într-un pseudo-PC, un extender mobil care transformă smartphone-ul într-un laptop.
Dar de ce ne bombardează producătorii cu atât de multe accesorii? Cel mai probabil pentru că profiturile lor sunt mai mari aici decât la smartphone-uri. Un alt motiv, mai puțin evident, este că acest ecosistem al accesoriilor dependente de smartphone țin utilizatorii blocați la un anumit brand, având posibilitatea de a cumpăra ceva exclusivist.